Стряскаща прогноза: До края на века половината ледници ще са се стопили

Наука 08.01.2023 09:21 Снимка: ДНЕС+

Стряскаща прогноза: До края на века половината ледници ще са се стопили

В България тази зима може все още да имаме вода за пиене, но в световен мащаб опасността тя да намалее се увеличава. До края на века половината от ледниците на Земята ще са се стопили - особено по-малките, поради изменението на климата.

Това показва ново проучване на списание Science - най-изчерпателното разглеждане на бъдещето на 215 000 ледника в света. Неговите изводи са по-песимистични от тези на експертите по климата на ООН, като най-лошият сценарий предвижда глобално повишаване на температурата с 4 градуса. Това означава. че 83% от всички ледници в света ще изчезнат до края на века, включително и гигантските, като тези в Аляска също ще бъдат засегнати.

Дори и при най-добрия сценарий, при който повишението на температурата е едва с 1,5 градуса над прединдустриалните нива, това ще доведе до изчезване на половината ледници. Почти със сигурност леда си ще изгубят Алпите, Кавказ, Андите или западната част на САЩ. Това би довело до покачване на морското равнище с 9 см. В най-лошият случай нивото ще се вдигне с 15 см, което води след себе си и бурни вълни, които могат да причинят по-големи щети.

Изчезването на ледниците ще окаже влияние и върху водните ресурси, тъй като те осигуряват прясна вода за около два милиарда души. Те компенсират загубата на вода през лятото, когато не вали много и е горещо. Стопяването ще промени сезоните, но и ще ограничи водата за земеделие и производство на енергия. Освен това ще бъдат засегнати корабоплаването по реките с ниско ниво на водата и туризмът в районите с малки ледници.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648