След проливните дъждове в Плиска, няма унищожени артефакти в музея

Наука 16.06.2022 16:05 Снимка: ДНЕС+

След проливните дъждове в Плиска, няма унищожени артефакти в музея

Няма унищожени артефакти във фондохранилището на музея в Плиска, съобщават от Регионалния исторически музей (РИМ) в Шумен по повод разпространена от пресцентъра на Областната дирекция на МВР и медии информация за унищожени културни ценности и други материални щети на територията на Националния историко-археологически резерват (НИАР) „Плиска“, вследствие на проливните дъждове на 14 юни.

В пострадалото помещение – фондохранилище, се съхранява археологически материал, като приблизителният брой на фондовите единици е пет хиляди. Това са част от откритите находки по време на проучванията на старата столица и на този етап не е констатирано унищожаване на движими културни ценности, отбелязват от музея.

Съгласно нормативната уредба в областта на културното наследство на България е назначена вътрешна проверка – инвентаризация, която да установи актуалното състояние на артефактите. Вреди по специализираната документация не се очакват поради нейното дублиране на електронен носител. При наличие на щети или евентуални загуби на културни ценности, след приключване на инвентаризацията, ще се спази законовата процедура и ще се информира Министерството на културата за съгласуване на последващи действия, уточняват от музея.

Състоянието на оборудването, осигуряващо необходимите условия за съхранение, ще се определи след почистване и извършване на техническа експертиза. В най-кратки срокове, със собствени средства на институцията, фондохранилището ще се приведе в необходимото състояние, гарантиращо опазването на артефактите при съответните параметри на микроклимат, допълват от РИМ - Шумен.

Всички артефакти се съхраняват в пликове и пластмасови кутии и това е спомогнало за тяхното запазване, въпреки че някой са били под вода. „Засегнати от водата артефакти има, но категорично не може да се говори, че са унищожени“. Това каза пред репортер на БТА главният уредник на НИАР „Плиска“ Христина Стоянова. Тя припомни, че през 2010 година отново е имало наводнение във фондохранилището. Тогава се повдигна пътят, направиха се диги, но не на голяма плащ. Трябва да се помисли и накъде да се отвежда водата при валежи, допълни Стоянова.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648