Русия и НАСА договарят кръстосани полети до МКС

Наука 11.06.2022 16:39 Снимка: ДНЕС+

Русия и НАСА договарят кръстосани полети до МКС

Правителството на Руската федерация одобри преговорите за подписване на споразумение между Роскосмос и НАСА за кръстосани полети на руски и американски пилотирани транспортни средства до Международната космическа станция (МКС).

Това съобщи "Интерфакс".

Съответната заповед беше публикувана в петък на Интернет портала за правна информация.

"Приемете предложението на Държавната корпорация за космическа дейност Роскосмос, съгласувано с Министерството на външните работи на Русия и други заинтересовани федерални изпълнителни органи, за преговори за подписване на споразумение за изпълнение на споразумение между Държавната корпорация за космическа дейност Роскосмос и пространството на Националната администрация за аеронавтика и космически изследвания на Съединените американски щати във връзка с полети на интегрирани екипажи на руски и американски пилотирани транспортни кораби", се казва в документа.

На 19 май ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин обяви, че решението за възобновяване на руско-американските кръстосани полети до МКС ще бъде взето през първите десет дни на юни.

Рогозин също така отбеляза, че "изобщо не изключва", че космонавтът Анна Кикина все пак ще лети до МКС с американски космически кораб.

На 14 май Рогозин каза, че някои руски изпълнителни органи смятат, че е преждевременно възобновяването на руско-американските кръстосани полети до МКС.

"Въпросът за кръстосаните полети има техническо и политическо значение и и двата въпроса все още не са решени. Някои от нашите федерални органи на изпълнителната власт разумно смятат, че е преждевременно да вземат решение за тези кръстосани полети сега", каза той.

Рогозин свърза забавянето на приемането на споразумението с военната операция в Украйна.

На 26 април Джоел Монталбано, ръководител на програмата на Администрацията по аеронавтика на САЩ на МКС, каза, че НАСА очаква да получи съгласуван проект на споразумение от Русия за възобновяване на кръстосаните полети през следващите три седмици.

Според него въпросът за влизането на космонавта Анна Кикина в екипажа на мисията Crew Dragon-5 ще бъде решен "в средата или края на юни".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648