Румънци направиха изкуствено сърце

Наука 27.05.2023 14:22 Снимка: ДНЕС+

Румънци направиха изкуствено сърце

Изкуствено сърце създаде екип от 30 студенти от всички специалности на Факултета по медицинско биоинженерство и Факултета по медицина на Университета по медицина и фармация "Григоре Т. Попа" в румънския град Яш, съобщи Аджерпрес специално за БТА.

Екипът с координатор докторанта Александру Плесояну е част от Центъра за иновации и технологичен трансфер за грижа за възрастните и здравословно стареене - CITT MAVIS в университета. Групата се класира за големия финал на първия студентски хонкурс за създаване на изкуствено сърце "Харт Хакатон" (Heart Hackaton).

Доц. д-р Йонут Нистор, координатор на MAVIS, каза, че големият финал на конкурса ще се състои на 30 октомври в Далас, САЩ.

"Конкурсът, продължил една година, постави пред студентите предизвикателството да обмислят иновативни технологии за следващото поколение изкуствени сърца. Събитието даде възможност на студентите да влязат в контакт със специалисти от индустрията и с изследователи в сферата на вентрикуларните помощни устройства. Екипът на MAVIS, който ще представя Университета по медицина и фармация "Григоре Т. Попа" в Яш, взе участие във всички етапи на конкурса и изпълни изискванията, поставени от организаторите.

За класирането на големия финал беше нужно да се изготви доклад, в който подборно е представен етапът, достигнат в разработването на прототипа. До края на конкурса екипът има за цел да изработи работещ прототип, който ще бъде представен на събитието в Далас, Тексас", каза доц. д-р Йонут Нистор.

Наред с екипа на MAVIS на Университета по медицина и фармация "Григоре Т. Попа" в Яш за големия финал се класираха още седем екипа: от Калифорнийския баптистки университет (САЩ), от Университета на Нови Южен Уелс (Сидни, Австралия), от Американския ениверситет в Кайро (Египет), от Университета на Бат (Обединено кралство), от Университета Монаш (Мелбърн, Австралия), от Кралския институт за технологии (Стокхолм, Швеция) и от Университета в Кентърбъри (Нова Зеландия). 

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876