Пробив в медицината: Трансплантираха на човек два бъбрека от прасе

Наука 20.01.2022 16:19 Снимка: ДНЕС+

Пробив в медицината: Трансплантираха на човек два бъбрека от прасе

Извършена е първата успешна трансплантация на генетично модифицирани, клинично чисти свински бъбреци на човек, изпаднал в мозъчна смърт. Това съобщиха от Университета на Алабама в Бирмингам (UAB), цитирани от RT.

Трансплантите заместват естествените бъбреци на реципиента.

От университета посочват, че положителните резултати показват как ксенотрансплантацията може да се справи с недостига на органи в световен мащаб.

В проучването, публикувано в "American Journal of Transplantation", университетските изследователи тестват първия предклиничен модел за трансплантация на генетично модифицирани свински бъбреци на хора. На реципиента на изследването са трансплантирани два генетично модифицирани бъбрека от прасе, след като са отстранени неговите.

Днешните резултати са забележително постижение за човечеството и допринасят за навлизането на ксенотрансплантацията в клиничната сфера, обяви -р Селвин Викерс, декан на Училището по медицина на UAB и главен изпълнителен директор на здравната система на UAB и на алианса UAB/Ascension St.

Трансплантираните бъбреци филтрират кръвта, произвеждат урина и не са отхвърлени. Бъбреците остават жизнеспособни до края на изследването - 77 часа след трансплантацията.

Д-р Джейм Лок, директор на Комплексния институт по трансплантация в катедрата по хирургия на UAB и водещ хирург в изследването определя постижението като "преломен момент в историята на медицината". Според него това е промяна на парадигмата и важен етап в областта на ксенотрансплантацията

Той посочва, че екипът му е получил необходимите данни за безопасност и осъществимост, за да започне клинично изпитване върху живи хора с бъбречна недостатъчност в последен стадий.

Модифицирането на гени при прасета за намаляване на имунното отхвърляне направи възможно трансплантирането на органи от прасета на хора. Това може да помогне на хиляди хора, изправени пред органна недостатъчност, заболяване или нараняване. Естествената продължителност на живота на прасетата е 30 години, те се развъждат лесно и имат органи с размери, подобни на тези на хората.

Въпреки че диализата може да поддържа живота за известно време, трансплантацията предлага по-добро качество на живот и по-дълъг живот за малкото хора, които могат да получат достъп до нея./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648