Повечето хора са десноръки, но с доминиращо ляво око

Наука 08.07.2024 13:18 Снимка: ДНЕС+

Повечето хора са десноръки, но с доминиращо ляво око

Повечето хора са десноръки, но с доминиращо ляво око, съобщава "Медикъл експрес", позовавайки се на научно изследване, публикувано в "Сайънтифик рипортс".

Около 90 процента от хората си служат предимно с дясната ръка. 

Голяма част от населението е по-бърза и по-точна в разпознаването на личности и емоции, когато те попадат в лявото зрително поле. Това е особеност на мозъка, която се развива още в ранното детство. Лявата и дясната хемисфера на мозъка контролират противоположната страна на тялото. Ако доминира лявото зрително поле, това означава, че дясната страна на мозъка е "отговорна" за разпознаването на лица и емоции.

През последните десетилетия учените са достигнали до извода, че и при част от гръбначните животни има доминираща хемисфера на мозъка. Това е свързано с оцеляването - ако двете половини на мозъка имат равен контрол по отношение на критичните функции, те могат да дадат команда на тялото за несъвместими един с друг отговори. 

При човека вероятността да бъде леворък или деснорък е 50:50. Учени от университетите в Съсекс, Оксфорд, Уестминистър, Лондон и Кент са провели изследване за връзката между "силната" ръка и поведението. Над 1600 души са участвали в проучването. 

Не е възможно един човек винаги да използва по-силната си ръка. При различните хора доминацията е различна - лека, умерена или силна. Хора с лека до умерена доминация на дадена ръка се представят по-добре на тестове, обхващащи зрителното поле. Това означава, че при хората крайностите - за разлика от крайностите при животните, могат да ограничат гъвкавостта в поведението. 

Повечето доброволци в проучването са имали стандартните особености - доминираща дясна ръка, доминиращо ляво зрително поле. Общо групите са четири: дясна ръка - ляво зрително поле; дясна ръка - дясно зрително поле; лява ръка - ляво зрително поле; лява ръка - дясно зрително поле.

Именно последната група, която е сравнително рядка - около 12 процента, се свързва със социалните особености на индивида. В нея се срещат четири пъти по-често хора с форма на аутизъм или дефицит на вниманието. Според авторите на изследването обаче все още не може да се каже категорично дали има връзка между комбинацията лява ръка - дясно зрително поле и аутизма.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876