Пилотирани мисии до Марс са възможни, ако не са за повече от 4 години

Наука 04.09.2021 15:42 Снимка: ДНЕС+

Пилотирани мисии до Марс са възможни, ако не са за повече от 4 години

Най-подходящото време за излитане от Земята е в момент на пик на слънчевата активност

Изпращането на хора на Марс ще изисква от учените и инженерите да преодолеят множество технологични препятствия и теми за безопасността. Един от тях е огромният риск от слънчевата радиация, звездите и галактиките, пише електронното издание "Медикъл Експрес".

Международен екип изследователи на космоса публикува неотдавна в сп."Спейс уедър" статия, в която отговаря на въпросите, свързани с ефекта от радиацията върху хората на Марс и дали продължителността на мисиите може да предпази хора от облъчване.

Според изследването хората би трябвало да могат безопасно да пътуват до и от Марс, ако космическите им апарати са с достатъчно покритие и ако продължителността на престоя на Червената планета е по-кратък от четири години. Учените определят, че най-подходящото време за излитане от Земята е в момент на пик на слънчевата активност, предаде БТА.

"Средната продължителност на полет до Марс е около девет месеца, така че в зависимост от времето на изстрелване и наличното гориво, е възможно пилотирана мисия да стигне до Марс и да се върне на Земята за по-малко от две години", каза Юри Шприц, геофизик от университета на Калифорния Лос Анджелис и съавтор на изследването.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448