Петте основни трудности пред научнофантастичния сюжет за колонизацията на Марс

Наука 26.07.2021 09:01 Снимка: ДНЕС+

Петте основни трудности пред научнофантастичния сюжет за колонизацията на Марс

Космическата надпревара между милиардерите е по-жестока от всякога. Едва ли има някой който да не запознат с плановете на ексцентричния милиардер Илън Мъск за "завладее" Марс и да колонизира планетата до 2050 година.

Визията на основателя на Amazon Джеф Безос е малко по-близо до Земята. През 2019 г. той заяви, че иска да "развие устойчиво човешко присъствие" на Луната.

Но реалистични ли са подобни сценарии и колко сме близо до действителната колонизация? Business Insider посочва какви всъщност са истинските предизвикателства пред тези тези амбиции.

Ниска гравитация

Ниската гравитация изтънява костите ни, отслабва мускулите ни и кара сърцата ни да променят формата си. Ето защо, престой в Космоса за дълъг период от време оказва голямо влияние върху костната плътност на човека. Проучване от 2013 г., измежду 35 астронавти установява, че средно те губят над 10% от костната плътност след мисии в Космоса, които са продължили между 120 и 180 дни.

"Гравитацията на Марс е около една шеста от земната. Ще имате сериозен проблем, ако решите да живеете там за дълъг период от време. Още по-трудно ще е ако искате да отглеждате деца на Червената планета", казва Дейвид Армстронг, професор по астрофизика от университета в Уорик.

Друг страничен ефект от микрогравитацията е топенето на мускулна маса. Според проф. Кевин Мофат, който е специаист по човешка физиология в екстремни среди, няма доказан начин за противодействие на това явление.

Космосът влияе на нашата имунна система

Според експерти има още две области на човешката физиология в Космоса, които често се пренебрегват. Първата е имунната система - по-специално вид клетки, наречени "естествени клетки убийци", които помагат за предпазване на тялото от рак.

"Знаем, че нивата им спадат значително при астронавтите, които живеят на Международната космическа станция (МКС). Ако сте там шест месеца, вероятно няма да има голяма разлика. Но ако сте там две, пет, десет години, или цял живот, тогава бих предположил, че имунната ви система може да не функционира по същия начин", каза той.

Има предложение, че промяната в костната плътност е в основата на неправилното функциониране на имунната система. По-конкретно, смята се че има нещо общо с костния мозък, където се генерират кръвни клетки.

Радиация

Магнитното поле на Земята и озоновият слой ни предпазват от Слънцето. Астронавтите, които отиват на Луната или на МКС, са изложени на по-голяма радиация, отколкото на Земята, но не и в смъртоносни количества.

Евентуална експедиция до Червената планета в стил "Мъск" ще трябва да осигури на пътниците предпазване от радиацията. "Говори се за наличието на високо защитени зони на космическите кораби, в които астронавтите да могат да се оттеглят когато има опасност от облъчване с радиация", обясни Армстронг.

Токсични растения

Почвата на Марс също представлява голям проблем. Филмът "Марсианецът" популяризира идеята за отглеждане на растения на Червената планета. Според Армстронг това не е съвсем невъзможно.

"Съществуват различни експерименти за отглеждане на растения в симулирана марсианска почва и те всъщност дават положителни резултати. Проблемът е, че тези симулатори не винаги са точни" каза той.

По думите ми отглежданите на Марс растения могат да поемат вредни тежки минерали, които в крайна сметка могат да убият хората.

Демокрация в Космоса?

Освен значителните предизвикателства в чисто физически план за хората, има и друг важен елемент - социалната структура.

Политическият философ Феликс Пинкерт от Виенския университет смята, че извън Земята в колониите няма да има място за демокрация, такава, каквато я познаваме. По думите му мисиите до Марс могат да доведат до йерархия от технократи, диктуващи живота на хората на Червената планета./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448