Откриха средновековен некропол на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Наука 03.04.2024 17:52 Снимка: БТА

Откриха средновековен некропол на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Сред находките са два оловни печата, монети и керамика

Средновековен некропол откри при разкопки екип от археолози на мястото, където ще се изгражда новата автогара в Созопол, съобщиха от общината.

Теренът е със широчина 30 метра и дължина 20 метра. В североизточния ъгъл се проучва каменна постройка, чието предназначение все още не е ясно. Вероятно става въпрос за жилище от 12-13 век. В пласта над нея са открити два оловни печата от 13 век с изображения на светци и надписи, които са свързани с кореспонденция, вероятно между висши духовници. Южно от това място до момента са разкрити десет погребения и препогребения.

Както и в съвременния свят, при смърт на близък роднина, той се погребва в гроба на по-рано починал член на семейството. Възможно е да има напластяване от 10-15 погребения едно върху друго, обясни Явор Иванов - ръководител на археологическите разкопки.

До момента при разкопките са открити няколко скелета на деца и дори на бебе. Предполага се, че е погребано над някой от своите роднини.

Човешките останки са добре запазени. Ориентирани са с глава на запад по християнския обичай. Керамиката, която е открита е от 11 век до началото на 13 век. До момента не са открити гробни дарове, освен монети и керамика. Открити са още железни гвоздеи, но няма следи от дървена конструкция, в която да са били забити. Погребенията са в гробни ями.

Южно от този сектор се разкрива структура от малки и средно големи ломени камъни. Това може да е постройка в дълбочина или път до други структури, като тепърва ще се установи нейното предназначение. Тя ще даде по-обща картина върху това какво се намира в провлака между стария и новия град на Созопол. Там бяха извършени проучвания по време на строежа на водния цикъл 2012 г. - 2013 г. и беше открита еднокорабна църква срещу сградата на общината и други погребални структури, разказаха археолозите.

При сегашните разкопки дълбочината, до която са стигнали, е около 3 метра. Работата продължава в дълбочина, като очакванията са в средновековния некропол да има голяма наситеност с погребения и препогребения. Археолозите се надяват да се проучат погребалните обичаи на местните хора през Средновековието.

Според Явор Иванов в дълбочина се очаква да се открият други по-ранни погребения от 4-ти век, по-надълбоко и римски, а най-отдолу и от късно елинистичната епоха, каквито са открити в близост до обекта при предишни разкопки.

В югозападния ъгъл е открит голям питос - съд за съхранение на зърнени култури. Откритият на обекта съд е бил празен, но ще се изследва за органични останки. Източно от него е разкрита малка дъга от ломени камъни и най-вероятно това е хоризонтът на този средновековен пласт.

Разкопките на терена, където трябва да се построи новата автогара на Созапол, стартираха преди седмица. Съгласно становището на Министерството на културата всички дейности по застрояване, благоустрояване, консервация и реставрация се предхождат задължително от археологически проучвания на терена. Античният кладенец, който се намира в имота, трябва да се съхрани и да се експонира в новата сграда. След разкопките ще стане ясно дали на терена има и други археологически находки, които трябва да се запазят и покажат по подходящ начин. Тяхното място в автогарата ще бъде предвидено в проекта, който ще се изготви след одобряването на дейностите по разкопките от министерството. То има изискване в проекта за сградата задължително да има и част "Озеленяване".

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027