
Наука 05.02.2024 17:48 Снимка: ДНЕС+
Още един метод, който ви "пристрастява" към храната
Ултра преработените храни са по-малко засищащи, защото са "предварително смлени", твърдят учени
Ултрапреработени храни, създадени чрез процес на "предварително храносмилане", са още по-малко засищащ и още по-пристрастяващ.
Както съобщава CNN, много от най-преработените храни на зърнена основа, които ядем, от хлебчетата за бургери и готови блатове за пица до картофен чипс и пудинги, са направени по начин, който е доста подобен на начина, по някои животни предварително храносмелена храната, преди да я изплюят на своите новородени.
"Говорим за суспензия от нишесте, млечна смес от нишесте и вода, но също така имаме извлечени протеини и фибри", обяснява видео от Европейската асоциация за нишестената индустрия. "Приблизително половината от нишестената суспензия отива за производство на захари на основата на нишесте и други производни. Те се създават чрез хидролиза, процес, подобен на човешкото храносмилане."
Въпреки че кашите от нишесте не са никак необичайни в света на кулинарните изкуства, това, което ги отличава е, че вместо да използват царевично нишесте или подобни съставки, производителите на масово разграждат дадена сурова храна до нейното молекулярно ниво и след това я смесват с хранителни оцветители, емулгатори и фалшиви аромати.
"Това е илюзия за храна", каза пред CNN Крис ван Тулекен, доцент в University College London и автор на книга от 2023 г. за ултрапреработените храни. "Но наистина е скъпо и трудно за една хранителна компания да произвежда храна, която е истинска и цяла. Много по-евтино е те да унищожават истинските храни, да ги превръщат в молекули и след това да ги сглобяват отново, за да направят всичко, което искат."
Тъй като тези предварително смлени храни не изискват същия вид стомашно-чревно разграждане, което се случва, когато ядем нормални храни, те се разграждат много по-лесно.
Това води до много по-трудно засищане.
"Преди рецепторите за разтягане в стомаха да успеят дори да ви кажат "Хей, стига ни", вие сте приели два пъти повече калории, отколкото ви трябват", казва експерта по превантивна медицина Дейвид Кац.
Близо три четвърти от храната, която се продава в САЩ е ултрапреработена, според оценки на изследователи от Североизточния университет. В следствие от това е по-трудното засищане сред милиони американци с наднормено тегло.
Още по темата
![]() |
1 | 2.10259 |
![]() |
1 | 2.2543 |
![]() |
10 | 3.84431 |
![]() |
100 | 4.01156 |
![]() |
1 | 1.67897 |
Последни новини
- 11:31 Арх. Богдана Панайотова: София е изправена пред сериозен риск от наводнения заради презастрояване
- 11:23 Проф. Пламен Киров: Парламентът се е превърнал в символ на бездействие
- 11:15 Пеевски успокои страстите: Избори няма да има! Купонът се отменя!
- 11:03 Висока скорост и неправилно изпреварване - причините за инцидента в Лом, при който кола помете жена
- 10:56 За трети пореден ден парламентът не успя да събере кворум
- 10:49 Какво ще се случи с бюджета?
- 10:41 Газова бутилка се взриви в центъра на Пловдив, жена е пострадала
- 10:33 Общо 52 пожара са потушени в страната през последното денонощие