OpenAI: След като смениха шефа и той отиде в Майкрософт, служителите се канят да го последват

Наука 21.11.2023 17:50 Снимка: ДНЕС+

OpenAI: След като смениха шефа и той отиде в Майкрософт, служителите се канят да го последват

Стотици служители на OpenAI призовават за оставката на управителния съвет на компанията, разработила ChatGPT и заплашват да напуснат след бурния уикенд, който започна с изненадващото уволнение на главния изпълнителен директор Сам Алтман и завърши с наемането на Алтман от Microsoft, съобщи Си Ен Ен, цитиран от Financial Tribune.

Повече от 500-те служители обвиниха борда на OpenAI, че не е предоставил достатъчно доказателства за твърденията, че Алтман не е бил откровен с борда, и е „преговарял недобросъвестно“ с изпълнителното ръководство на компанията.

„Действията ви показаха, че сте неспособни да ръководите OpenAI“, пишат служителите. „Не сме в състояние да работим за или с хора, на които им липсва компетентност, преценка и грижа за нашата мисия и служители.“

Служителите също така предупреждават, че „неминуемо“ ще последват Алтман в Microsoft, освен ако управителният съвет не подаде оставка и не възстанови на работа Алтман и Грег Брокман, бившият президент на OpenAI, който също беше отстранен от управителния съвет.

Сред подписалите е Мира Мурати, която беше посочена от борда за временен наследник на Олтман, както и Иля Суцкевер, съосновател, главен учен и член на борда на OpenAI, за когото се появиха съобщения, че е изиграл роля в уволнението на Олтман. Оттогава повишението на Мурати е заменено с назначаването на новия временен главен изпълнителен директор Емет Шиър, 40-годишен съосновател на компанията за излъчване на живо Twitch.

Сацкевер публикува извинение в X, в което призна приноса си за кризата в ръководството, която изглежда се е въртяла около напрежението между Олтман и борда относно темпото и обхвата на разработването на изкуствен интелект.

„Дълбоко съжалявам за участието си в действията на борда“, каза той. „Никога не съм имал намерение да навредя на OpenAI. Обичам всичко, което изградихме заедно, и ще направя всичко възможно, за да обединя компанията“.

Писмото подчертава вътрешните разногласия в OpenAI, които станаха публично достояние след уволнението на Олтман, и поражда допълнителни съмнения относно съдбата на тримата членове на управителния съвет на OpenAI, които не са служители. В този списък влизат главният изпълнителен директор на Quora Адам Д'Анджело, технологичният предприемач Таша Макколи и Хелън Тонер, директор на отдел „Стратегия и грантове за фундаментални изследвания“ в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии към университета Джорджтаун.

В писмото се твърди, че докато са се опитвали да се справят с последиците от уволнението на Олтман, членовете на борда „са информирали ръководния екип, че допускането на унищожаване на компанията би било в съответствие с мисията на OpenAI, която е да гарантира, че изкуственият общ интелект е от полза за цялото човечество“.

Упрекът от страна на някои от най-високопоставените служители на OpenAI също така подчертава лоялните последователи на Олтман и възможността Microsoft да се възползва от ситуацията.

„Microsoft ни увери, че има позиции за всички служители на OpenAI“, се казва още в писмото.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993