Някои гръбначни животни от женски пол се размножават без партньор

Наука 05.07.2024 11:44 Снимка: ДНЕС+

Някои гръбначни животни от женски пол се размножават без партньор

Различни видове, като гущери и змии, са способни на тъй нареченото "непорочно зачатие"

Змия във Великобритания, заченала непорочно и родила 14 бебета, привлече вниманието към способността на някои женски видове да се възпроизвеждат без партньор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Чудо? Резултат от тайна среща? Отговорът на тези въпроси дават специалистите. Те обясняват, че женските от някои видове имат способността да се размножават безполово, без сперматозоиди от мъжки екземпляр. Процесът се нарича партеногенеза, от гръцките думи за "девица" и "раждане".

Тази способност притежават някои растения, насекоми, земноводни, влечуги, птици и риби.

Наскоро в аквариум в Северна Каролина се спомина женски скат на име Шарлот. Смяташе се, че рибата е заченала "непорочно", въпреки че тя така и не роди и не стана ясно дали изобщо е очаквала потомство.

Някои оси, ракообразни и гущери се размножават само чрез партеногенеза. При други видове обаче това е рядкост и обикновено се наблюдава в плен, в случаи, когато женските са отделени от мъжките, обяснява Деймиън Чапман от Морската лаборатория и аквариум "Моте" в Сарасота, Флорида.

Във Великобритания Роналдо - 6-метрова дъгова боа на 13 години, роди миналата седмица, след като не е имала контакт с други змии в продължение на поне девет години, според колежа на град Портсмут, който я отглежда.

Един от начините, по които може да се случи партеногенезата, е когато яйцеклетка на женската се слее с друга клетка. Често това е клетка, останала от процес, който позволява на женската да създаде яйцеклетка. Тази клетка, известна като полярно тяло, дава на яйцеклетката генетичната информация, която обикновено получава от сперматозоида. Клетката започва да се дели, което води до създаването на ембрион.

По думите на Чапман не е ясно колко до каква степен партеногенезата е разпространена в дивата природа. Процесът обаче е наблюдаван извън плен сред вид застрашени дребни риби в крайбрежните води на Флорида.

"Смятаме, че в някои случаи женските се размножават по този начин, тъй като не са намерили мъжки, когато те са твърде малко", казва експертът.

Според Чапман потомството от партеногенезата има по-малко генетични вариации, което може да доведе до проблеми в развитието.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599