На фона на разпадащи се пътнически самолети: Boeing изстрелва хора в космоса

Наука 26.03.2024 13:25 Снимка: ДНЕС+

На фона на разпадащи се пътнически самолети: Boeing изстрелва хора в космоса

След години на проблеми и отлагания, Boeing най-накрая се готвят да изстрелят космическия кораб Starliner. НАСА и Boeing казаха в поредица от пресконференции, че тази година на борда на кораба ще полетят астронавтите Бари "Бъч" Уилмор и Сунита Уилямс, пише Futurism.

"Дата на стартиране в момента е не по-рано от 1 май", обяви Стив Стич, програмен мениджър на програмата за комерсиални изстрелвания на НАСА.

Новината идва на фона на месеци с десетки аварии с пътническите самолети на Boeing, включително падане на колесник, поява на дупка в корпуса и откъртване на част от крилото по време на полет.

Както Ars Technica съобщи миналия август, проектът Starliner е бил изправен пред най-малко три независими разследвания, тъй като тестовият му полет продължаваше да се изплъзва поради големи технически проблеми - включително, част падаща от кораба при транспорт до ракетната площадка.

"Разбира се, работихме основно върху това да подготвим превозното средство за полет и да разрешим двата проблема, които имахме през лятото, които бяха парашутната система и проблемът със запалимостта. Можем спокойно да кажем, че тези проблеми са зад нас", заяви вицепрезидентът на Boeing и програмен мениджър на Starliner Марк Напи.

През 2014 година НАСА даде договор на SpaceX и Boeing за направа на пилотиран космически кораб. Въпреки, че Boeing получи по-голяма сума пари, компанията все още не е реализирала първия си полет с хора на борда. За сравнение, SpaceX осъществява редовни полети на астронавти до МКС от 4 години.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853