Любими кулинарни рецепти на пещерния човек
Наука 07.05.2012 13:00
Датски археолози публикуваха любими рецепти на пещерния човек в книгата "Кулинарно пътешествие през времето".
За едно неолитно семейство отпреди 5000 години да се хвърли оскубан пернат дивеч направо в огъня, без да се кисне във вкусна марината с билки и подправки, било също толкова недопустимо, както и в наши дни.
Датските експерти подробно са изучили рисунките по пещерите и са съставили една доста впечатляваща картина на кулинарните навици на праисторическите ни предци.
Експертите също така анализирали оглозганите кости на животни, семената на растения и подправките, които са се запазили край огнищата.
Така те могли да установят кои са били любимите специалитети на хората от неолита.
В книгата са публикувани 77 рецепти на европейци от каменната ера, отпреди 9000 години, както и от Средновековието.
Те са разделени по сезони, защото разбира се нашите далечни предци не са разполагали с магазини, където да може да се пазарува преди вечеря.
Най-многобройни са летните рецепти, когато изобилствали различни храни и уханни треви.
Зимните пък включват много сол, за да се съхранят за дълго продуктите.
Мезолитните специалитети били доста трудни за приготвяне, защото трябвало да се излови и обработи дивечът.
Много популярен бил дебел стек от елен или богато на мас месо от тюлен.
В много от рецептите се използвал специален консервиращ сос, който давал чудесен дъх на ястията. Пещерните ни предци го приготвяли от риба, сол, риган и ябълков сок, варен до сгъстяване.
И ако каменният човек се радвал на доста разнообразни основни ястия, менюто му куцало откъм десерти. Те били съставени главно от мед и пресни плодове. /vesti.bg
За едно неолитно семейство отпреди 5000 години да се хвърли оскубан пернат дивеч направо в огъня, без да се кисне във вкусна марината с билки и подправки, било също толкова недопустимо, както и в наши дни.
Датските експерти подробно са изучили рисунките по пещерите и са съставили една доста впечатляваща картина на кулинарните навици на праисторическите ни предци.
Експертите също така анализирали оглозганите кости на животни, семената на растения и подправките, които са се запазили край огнищата.
Така те могли да установят кои са били любимите специалитети на хората от неолита.
В книгата са публикувани 77 рецепти на европейци от каменната ера, отпреди 9000 години, както и от Средновековието.
Те са разделени по сезони, защото разбира се нашите далечни предци не са разполагали с магазини, където да може да се пазарува преди вечеря.
Най-многобройни са летните рецепти, когато изобилствали различни храни и уханни треви.
Зимните пък включват много сол, за да се съхранят за дълго продуктите.
Мезолитните специалитети били доста трудни за приготвяне, защото трябвало да се излови и обработи дивечът.
Много популярен бил дебел стек от елен или богато на мас месо от тюлен.
В много от рецептите се използвал специален консервиращ сос, който давал чудесен дъх на ястията. Пещерните ни предци го приготвяли от риба, сол, риган и ябълков сок, варен до сгъстяване.
И ако каменният човек се радвал на доста разнообразни основни ястия, менюто му куцало откъм десерти. Те били съставени главно от мед и пресни плодове. /vesti.bg
![]() |
1 | 2.07868 |
![]() |
1 | 2.26605 |
![]() |
10 | 3.86291 |
![]() |
100 | 4.09891 |
![]() |
1 | 1.67008 |
Последни новини
- 14:31 Вучич: Няма да се кандидатирам за нов президентски мандат
- 14:24 Руската делегация излетя за Аляска
- 14:16 Три станаха жертвите на пожари в Испания
- 14:09 НСИ: Брутният вътрешен продукт нараства с 3.1% за второто тримесечие
- 14:01 Страхотен жест: Челси помага на семействата на Диого Жота и брат му с пари от клубния Мондиал
- 13:54 Израелски министър: Нов план за заселване на Западния бряг ще погребе идеята за палестинска държава
- 13:54 Варна се готви за празника: Сцената за концерта на 15 август е готова
- 13:46 Двама полицаи пострадаха в Банско при гонка с пиян чужденец