Канабис срещу антибиотици: Хранят пилета с канабис срещу болести

Наука 25.06.2022 12:52 Снимка: ДНЕС+

Канабис срещу антибиотици: Хранят пилета с канабис срещу болести

Органична ферма в Северен Тайланд вече повече от година храни пилетата с канабис, за да ги предпази от антибиотици, съобщава Business Insider. Засега методът изглежда работи.

Прекомерната употреба на антибиотици е проблем, който тормози птицевъдната индустрия от много десетилетия. Според изчисленията 70 % от антибиотиците, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за домашни птици, днес вече се използват във фермите. Тази непропорционална употреба на антибиотици е довела до появата на антибиотична резистентност, която засяга не само птиците, но има отражение и върху хората.

Информираността за употребата на антибиотици повиши търсенето на биологично отглеждани домашни птици, но също така е необходимо да се намерят начини за предпазване на птиците от болести, като същевременно се гарантира, че те дават високи добиви. Докато изследванията в тази област са насочени към пробиотици, имуностимулатори, наночастици и стимулатори на растежа на растителна основа, екип от изследователи твърди, че е намерил просто и ефективно решение в канабиса.

Канабисът предпазва домашните птици от болести

През януари 2021 г. изследователи от Факултета по водни науки и животновъдство в университета в Чианг Май започват уникален експеримент за използване на канабис вместо антибиотици във фуражите, използвани във фермата. Смачкан канабис се добавя към фуража и водата, които птиците консумират, а антибиотиците и лекарствата, използвани при конвенционалното отглеждане на домашни птици, са изтеглени.

Изследователите обаче не знаят точно защо по време на редовния сезон смъртността при птиците, хранени с канабис, е сходна с тази при птиците, хранени с антибиотици. По-малко от 10 % от 1000 птици са умрели поради заболяване, което е сравнимо с птиците, хранени с антибиотици.

Чомпунут Лумсангкул, асистент в катедрата, заяви пред Insider, че вероятно канабисът съдържа биоактивни съединения, т.е. вещества, които насърчават по-добрата метаболитна активност на птиците, засилвайки имунната им система. Изследователите обаче не са тествали оцеляването на птиците срещу заболяване като птичи грип или други тежки болести, на които птиците стават жертва.

Фактът, че на тези птици не са давани антибиотици, осигурява и по-добра цена за фермерите. Лумсангкул заяви, че тайландските потребители са наясно с нарастващото търсене на пилета и с това как фермерите използват антибиотици, за да го задоволят. Някои клиенти обаче търсят безопасен продукт и плащат два пъти повече, отколкото за обикновено пиле, тъй като то не съдържа антибиотици. Съобщава се, че пилешкото месо, наречено "GanjaChicken", е крехко и с по-добър вкус.

Можете ли да се дрогирате, ако ядете GanjaChicken?

Правителството на Тайланд съвсем наскоро легализира продажбата на продукти от канабис и определи ограничението за тетрахидроканабинол (THC) - активната съставка, която опиянява потребителите на канабис, на 0,2%.

По време на изследването си екипът е хранил пилетата с 0,4% THC, за да провери въздействието. Птиците показали нормално поведение, въпреки че изследователите не изключват пилетата да се чувстват дрогирани, съобщава Insider.

Що се отнася до въпроса дали човек може да се опияни, като яде GanjaChicken, отговорът е отрицателен. THC се усвоява в организма на пилето, преди да бъде заклано, така че дори и да консумирате месото му, не остават следи от THC, които човешкият организъм да обработи.

Изследването все още е в пилотен етап и учените предупреждават, че човечеството все още е далеч от това домашните птици да бъдат хранени масово с канабис, за да бъдат здрави и силни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648