Как Microsoft може да измести Google

Наука 10.02.2023 12:21 Снимка: ДНЕС+

Как Microsoft може да измести Google

Microsoft бе един от първите и основни инвеститори в ChatGPT и компанията-създател OpenAI, а наскоро стана ясно, че компанията на Бил Гейтс ще инвестира още 10 млрд. долара в проекта.

Мнозина предположиха, че в някакъв момент Microsoft ще внедри изкуствения интелект в търсачката си Bing, която в хода на последните 20 години така и не успя да се наложи като сериозен конкурент на Google. 

Предположенията излязоха напълно верни и тази седмица компанията, създала Windows, обяви, че ChatGPT става част не само от Bing, но и от уеб браузъра Edge. 

Снимка 605801

 

Bing вече ще разполага с отделен прозорец за "разговори" с ChatGPT и ще показва допълнителни бележки от изкуствения интелект по отношение на показваните в търсачката резултати. 

Въвежда се и нова Chat функция, чрез която ще можем за секунди да получим обобщение на цяла страница съдържание. 

Друга нова функция е Compose, като чрез ChatGPT тя ще ни помага да пишем текстове и мейли бързо и лесно. 

Снимка 605803

 

Дори и този експеримент на Microsoft да се окаже неуспешен, въпреки че не виждаме причина за това, компанията има доста малко какво да губи по отношение на Bing и Edge - заради тяхната ниска популярност, но има много какво да спечели. 

В същото време властелинът на търсенето в интернет Google е в доста неудобна позиция със своя чатбот Bard. 

Дори малка грешка на Bard би коствала големи загуби на платформата, просто защото към момента тя е най-популярната търсачка и всяка грешка би имала голям отзвук. 

Снимка 605802

 

Е, точно това се случи само дни, след като Bard бе представен.

Чатботът на Google върна грешна информация по отношение на дигитална реклама и резултатът бе спад в акциите на Alphabet от 100 млрд. долара./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648