James Webb Space Telescope: какво се случва с най-новия космически телескоп на NASA

Наука 29.11.2021 11:26 Снимка: ДНЕС+

James Webb Space Telescope: какво се случва с най-новия космически телескоп на NASA

Много са вълнуващите мисии, за които NASA се подготвя в последно време. А една от тях е свързана с изстрелването на най-големия и мощен телескоп в Космоса. Невинаги обаче всичко върви по план.

James Webb Space Telescope трябваше да полети на 18 декември, но преди дни от космическата агенция обявиха, че се е случил "инцидент" в процеса на сглобяване, който ще отложи началото на мисията. 

За щастие, щетите не са големи, дори вече са поправени. А отлагането е едва с няколко дни и новата дата за изстрелване е 22 декември. Тогава James Webb Space Telescope ще полети към Космоса и ще започне да изпълнява ролята си на най-мощната космическа обсерватория, управлявана от Земята, предава Independent.

Телескопът ще даде нов, много по-задълбочен поглед върху Космоса в опит да разбере как се образуват галактиките и каква и структурата на вселената. Той ще може и да "подушва" атмосферата на далечни планети, за да разбере дали стават за живеене.

Наричат James Webb Space Telescope и "телескоп за лов на извънземни", затова сме сигурни, че откритията, които ще направи в следващите месеци, ще бъдат повече от интересни и важни за опознаването на космическия свят./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448