
Наука 07.04.2022 10:49 Снимка: ДНЕС+
Изкуствените подсладители увеличават с 13% риска от рак
Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители, особено аспартам и ацесулфам-К, и рак.
Проучването установи 13% по-висок риск от рак като цяло, с най-висока вероятност от развитие на рак на гърдата и стомашни видове рак при хора, консумиращи големи количества изкуствени подсладители.
Световният пазар на изкуствени подсладители се оценява на 22,2 милиарда долара ежегодно, и нараства, което е увеличение с почти три милиарда долара само за последните 2 години. Проучване от 2017 г. установи, че 41,4% от възрастните в САЩ и 25,1% от децата консумират изкуствени подсладители, вложени в широк спектър търговски продукти.
Наричайки ги като „подсладители с висок интензитет“, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри шест такива вещества като безопасни за консумация от човека при ограничени нива на дневен прием.
Много уважавани медицински власти и организации днес смятат изкуствените подсладители за безопасни след задълбочени епидемиологични изследвания с човешки популации.
Д-р Филип Ландриган, директор на Глобалната програма за обществено здраве и Глобалната обсерватория за замърсяване и професор по биология в Института за интегрирана наука и общество Шилер на Бостънския колеж, признава, че е шокиран от изследването: „Има силни доказателства за канцерогенност на аспартама от проучвания върху животни, но досега няма солидно епидемиологично потвърждение. Поради тази причина това проучване е много важно и има голямо значение за общественото здраве. Данните от изследването са особено тревожни за мен като педиатър“, отбеляза той. При проучвания върху животни дори много ниски дози аспартам в диетата на бременни женски плъхове са силно канцерогенни за нейното потомство.“
В проучването хората, които консумират по-високи дози изкуствени подсладители - над средния прием от 18 mg/ден и за които средният прием е 79,43 mg/ден, са имали значително повишен риск от рак в сравнение с хората, които не консумират подсладители изобщо./БГНЕС
Още по темата
-
-
Опасни бонбони могат да увредят ДНК и да причинят рак
преди 2 месеца
-
![]() |
1 | 2.07669 |
![]() |
1 | 2.26842 |
![]() |
10 | 3.86322 |
![]() |
100 | 4.09174 |
![]() |
1 | 1.67337 |
Последни новини
- 19:33 Задържан е убиецът на жената в Първомай, чийто съпруг е полицай
- 19:26 Разследващи започнаха оглед на плажа в Несебър, където 8-годишно дете загина след падане от парашут
- 19:19 Български шофьор на камион предизвика тежка катастрофа в Гърция с три жертви
- 19:11 Хамас прие ново предложение за прекратяване на огъня в Газа
- 19:04 Милорад Додик вече не е президент на Република Сръбска
- 18:56 Европейските морета се затоплят, последиците ще са катастрофални
- 18:49 Убиха двама полицаи, отзовали се на сигнал за домашно насилие
- 18:41 Пастата за зъби на бъдещето може да е изработена от косми