Д-р Чавдар Ботев: Хората трябва да бъдат стимулирани да се ваксинират срещу коронавирус

Наука 06.07.2021 09:24 Снимка: ДНЕС+

Д-р Чавдар Ботев: Хората трябва да бъдат стимулирани да се ваксинират срещу коронавирус

Хората трябва да бъдат стимулирани да се ваксинират срещу коронавирус. Такава позиция изрази хематологът д-р Чавдар Ботев пред Bulgaria ON AIR. По думите му, пътуването в чужбина се оказва един от поводите за имунизация. Но тя върви бавно и има нужда от ускоряване на темповете, за да се избегне нова вълна. Затова трябва да се прави ваксинация на правилните групи хора - лицата на възраст между 35-60 години.

Той не скри и рисковете от ваксинацията и коментира притесненията на хората. Според него, редките смъртни случаи след ваксинация не трябва да спират хората от поставянето на ваксина. "Няма лекарство, което да не води до смъртни случаи. Например, след прием на аспирин 20 000 души загиват от кръвоизливи", припомни хематологът.

Проблемът, с който трябва лекари и пациенти да се справят, обаче е пост-Ковид синдром, особено силен при хора между 20 и 30-годишна възраст. Той може да продължи и година. Пациентите се нуждаят поне 2-3 месеца от антикоагулантна терапия.  "Първо се усеща промяна в пулса, тахикардия, ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, падане на косата, проблеми с черния дроб или бъбреците. Но всичко е свързано със съдовете - те трябва да са първи в лечението", разясни д-р Ботев. Той обясни, че основен проблем се оказва приемът на антибиотици, без да има нужда, а те унищожават микрофлората.

"В началния стадий, до седмия ден от установяване на инфекцията, трябва да се избягва пиенето на антибиотик. Повишаването на температурата обърква лечението и се изписват антибиотици, които може да бъдат избегнати", отбеляза хематологът./Bulgaria On Air

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448