Арктическият морски лед се топи много по-бързо от очакваното

Наука 15.03.2023 13:08 Снимка: ДНЕС+

Арктическият морски лед се топи много по-бързо от очакваното

Северният ледовит океан, известен и като Арктически океан, се затопля много по-бързо, отколкото прогнозират използваните от експерти на ООН климатични модели, ускорявайки топенето на морския лед, предупреждават две шведски изследвания, цитирани от Франс прес.

Сравнително топлите течения в дълбините на Арктика се оказват по-топли и по-близо до повърхността, отколкото експертите смятаха досега, влизайки в пряк контакт с морския лед и ускорявайки топенето му през зимата, според изследванията на климатолози от университета на Гьотеборг, публикувани в "Списание за климата".

Според авторите им новината не е "никак добра".

Изследователите са сравнили наблюденията си с изчисленията на 14 модела, разгледани от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени (IPCC), която изготвя основните доклади за климата.

Авторите на изследванията са стигнали до заключението, че тези модели подценяват ролята на дълбоките води, които идват от Атлантическия океан и циркулират под Арктика, предаде БТА.

"Сигурни сме, че това, което става в Арктика в реалния живот, не се случва, както прогнозират моделите. Прогнозите, които споделя Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, са малко по-оптимистични. Нещата са по-лоши от предвиденото и се случват по-бързо", пишат изследователите.

Разминаването между техните заключения и прогнозите се дължи на липсата на експедиции и наблюдения на място, отбелязват авторите на изследванията.

Повърхността на морския лед вече е средно с 9 процента по-малка през зимата и с 48 процента през лятото от момента на първите сателитни снимки през 1979 г., когато дебелината й е намаляла с 66 процента, се посочва в едно от изследванията.

Още миналата година проучване разкри, че атмосферата на Арктика се е затоплила четири пъти по-бързо, отколкото на други места през последните четиридесет години, т.е. двойно в сравнение с моделите на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени.

За разлика от атмосферата, която затопля повърхността на Арктика само през пролетта и лятото, затоплянето на океана причинява топене на морския лед през цялата година, и особено през зимата.

Изчезването на морския лед ускорява затоплянето в резултат на явление, наречено "арктическо усилване". Това се случва, когато ледът, който естествено отразява слънчевата топлина, се разтопи в тъмната морска вода, която поглъща повече слънчева радиация и се затопля.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062