"Аналогови астронавти" ще събират на полигон в Армения информация за мисия до Марс

Наука 13.03.2024 15:18 Снимка: ДНЕС+

"Аналогови астронавти" ще събират на полигон в Армения информация за мисия до Марс

В ръководения от Австрия проект участват над 200 изследователи от 25 държави

Шестима така наречени "аналогови астронавти" от различни страни ще събират информация за евентуален престой на Марс по време на четириседмична симулация, предават ДПА и БТА.

При старта на мисията във вторник Австрийският космически форум (OWF) обяви, че за тази цел е създаден изпитателен полигон в Армения.

"Тази експедиция е автентичен тест за изследването на Червената планета и ще бъде ръководена от специален център за поддръжка на мисията в Австрия", се казва в съобщението.

Екипажът се състои от висококвалифицирани специалисти в областта на геологията, роботиката и др. и се ръководи от германския здравен експерт Аника Мелес.

"Аналоговите астронавти" живеят в специално разработен хабитат и могат да напускат тези помещения само с прототипи на скафандри на OWF.

Според информацията в ръководения от Австрия проект участват над 200 изследователи от 25 държави. Това е вече 14-ата аналогова марсианска мисия на Австрийския космически фонд. Тя трябва да продължи до 5 април.

Това е една от петте организации в света, които са разработили и произвели прототип на скафандър за престой на Марс.

Според директора на OWF Гернот Грома 50-килограмовият скафандър е оборудван с медицинска телеметрия и затруднява всяко движение, така че използващия го да се чувстват колкото се може повече като на Марс. "С нашите аналогови изследвания тестваме и търсим слаби места, така че по време на реалната мисия всичко да върви гладко", каза той.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194