Акула зачена без чифтосване с мъжка, малкото е здраво

Наука 18.11.2023 19:32 Снимка: ДНЕС+

Акула зачена без чифтосване с мъжка, малкото е здраво

Женска акула от зоологическа градина в САЩ роди без чифтосване с мъжка акула, съобщи Live Science. Зоопаркът Брукфийлд в щата Илинойс обяви, че котешка акула в неговия аквариум е родила бебе, въпреки че не е общувала с мъжка от четири години. Това е втория подобен случай в аквариум.

Бебето вече е 14 сантиметра. То е родено чрез партеногенеза, форма на възпроизвеждане, при която женските репродуктивни клетки се развиват във възрастен организъм сами, тоест без оплождане. Това явление се наблюдава относително често при отглеждани акули, птици, гущери и змии извън естествената им среда. Това обаче е невъзможно за бозайниците, при които важна част от генетичната информация се съдържа в сперматозоидите.

Майката е пристигнала в зоопарка през 2019 г. Тя достигна полова зрялост през 2022 г., когато навършила седем години. Оттогава женската акула снася две до четири яйца всеки месец. Един от тях успешно се развил в ембрион. Въпреки че акулите, родени чрез партеногенеза, могат да бъдат доста крехки, бебето акула от Брукфийлд е напълно здраво. Има отличен апетит и се храни с кайма от морски дарове и риба.

Преди това учените за първи път в историята регистрираха случай на зачатие без чифтосване при крокодил. Това се случи, когато в Коста Рика беше открита женска, която е живяла изолирано в заграждение в парк за влечуги в продължение на 16 години и е снесла яйца.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583