Пустинята Гилa и завръщането в дивото (ВИДЕО)

Мултимедия 04.07.2024 11:26 Снимка: ДНЕС+

Пустинята Гилa и завръщането в дивото (ВИДЕО)

Една опасна територия за истински приключенци

Пустинята Гила в Южно Ню Мексико е известна като една от последните точки, където човешкото присъствие е силно ограничено. Пустинята е описвана от нейния откривател Алдо Леополд като:

"Под пустиня, имам предвид непрекъснатата част от страната, запазена в естествено си състояние, отворена за законен лов и риболов, достатъчно голяма, за да поеме двуседмично пътуване с багаж и лищена от пътища, изкуствени пътеки, вили или други произведения от човека."

Гила привлича авантюристи през последните няколко десетилетия, а един от гидовете в средата на нищото е Хенри Провенсио.

Той е бивш областен рейнджър от Службата по горите. Под негов надзор са безкрайните борови планини, където се крият вълци, мечки и планински лъвове. Той напомня, че светът маркира своите диви територии след посещение на Гила. В момента по примера на тази пустиня, 48 територии в света могат да се похвалят със същия статут.

Бившият рейнджър признава, че Гила е единственото място, където човешки крак не е оставил своята ярка следа и винаги ще бъде само посетител. Тук няма път за коли, липсват мостове, пътищата са бавни и трудни, а най-отдалечената дестинация ще изисква няколко дни в пътуване.

Хората наистина трябва да искат да дойдат тук и да осъзнават с какво ще се срещнат. Леополд пристига в началото на миналия век като надзорник по дивеча.

Неговата работа е да стреля по вълци и други хищници, като по този начин може да си гарантира плячката на ловците. Скоро осъзнава, че извършва съвсем грешна практика и територията трябва да бъде запазена, без да се променя баланса. Територията на Гила е около 560 хиляди акра, съседната територия е кръстена на Леополд и носи неговото име.

Тя е с площ от 202 хиляди акра. Двете местности са затворени от гората Гила, която е буфер от още 3.3 милиона акра. Там не се допускат автомобили.

Планинският регион убива всякакъв сигнал на навигация. Гостите могат да посетят за ден тази наистина дива територия. Екскурзии се предлагат от Албакърки и Силвър Сити. Магистралата в този район е толкова опасна, че камионите карат още около 160 километра, за да избегнат стръмните спускания.

Най-голямата атракция на Гила е село в скалите. До него се стига с автомобил, но пътуването не е особено цивилизовано. Твърди се, че заселниците са колонизирали пещера и са превърнали повечето нейни "стаи" в жилища. Първите колонизатори носят името "Хората на Моголон". Мнозина смятат пещерата за свещена.

Твърди се, че сухият климат е накарал повечето хора на Мологон да се скрият в пещерата и да се радват на изворна рекичка, която за определено време е поддържала живота. По стените на пещерата има нарисувани най-различни изображения, подсказвайки живота на обитателите. Ако климатът е благоприятен, някои от скалите се превръщат в изкуствени басейни и след приключването на дъждовния период, туристите могат да се потопят в този оазис.

Гила остава негостоприемна за неопитни туристи, каквито не липсват. Мнозина загиват при опит да преминат реката, известна със своя променлив нрав. Други стават жертва на отровни растения. Пустинята Гила е само за експерти, но местните жители знаят една-две пътеки, където човек може да стигне до завладяващи панорами и красотата на природата. Пътят до връх Гомес често примамва повечето туристи да направят една кратка разходка, но дори най-подготвените започват да съжаляват, че не са наели кон за по-трудните преходи.

Магазините в Силвър Сити предлагат туристически карти за разходка, но също така изискват и по-сериозна екипировка. Горската служба е готова да помага, но проблемите тук са особени.

Всеки с карта трябва да обясни къде отива и да носи със себе си телефон, ако няма друг маяк за търсене на помощ. Спасителната служба използва коне и мулета, а през лятото се занимава с доставка на хранителни запаси до пожарните кули в региона.

Няма точен съвет относно облеклото, туристите преминават от алпийски през пустинен климат в рамките на ден. Пустинята е опасана от естествени скали, като някои от тях са маркирани като опасни, феновете на социални мрежи имат специален знак, където е безопасно да се правят селфита и снимки.

Безопасност е последното, което един човек може да бъде в пустинята. Гидовете от горската служба откриват често изпражнения на вълци, стъпки на пустинни лъвове, мечки и други хищници.

Главният вход към пустинята е през Силвър Сити, където няколко хотела са готови да предложат екипировка под наем за търсачите на дивото. Близо до пустинята Алдо Леополд има и хижа, която някога е била строена за миньорите през 1880 г. Сега е хижа за малки компании и звездобройци.

Пустинята Гила не е за всеки и човек трябва да бъде наясно с това. Смъртните случаи на изгубени туристи не е никак малък. Спасителната служба може да оперира само с коне и нищо друго и по тази причина изисква информация за всеки индивидуален преход.

Още по темата

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319