Жп моделисти карат миниатюрни влакчета по 200 метра релси в Русе

Любопитно 25.05.2018 17:35

Жп моделисти от шест европейски страни – Сърбия, Унгария, Румъния, Германия, Чехия и България, подредиха две трасета с миниатюрни влакчета в „Канев център“ в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Събитието е в рамките на Деветата международна среща на жп моделистите, а общо участниците са над 50 души.

Тази година те са подготвили трасета с обща дължина 200 метра, по които се движат различни по вид композиции. „Искахме да бъдем малко по-актуални със световната обстановка и затова имаме превоз на военни влакове. Бурите, които бяха в България, пък са разрушили на места нашето трасе, затова ние пускаме един ремонтен влак в разписанието. Отново присъства „Синият Дунав“, който пътуваше преди години между Русе и София, имаме международни влакове от ерата на 80-те години, както и специална композиция с автобуси „Икарус“, които доставяме директно от Унгария, обясни организаторът и председател на клуба на жп моделистите в България Емил Чаушев.


Всички гари са реални, както и разписанията, в които един час отговаря на 15 минути време по трасето. Има възможност всеки желаещ да кара влакче с джойстик. „След като си изтегли разписание, отива на гарата, от която тръгва неговият влак, и започва да кара. Ако има хора, които не са карали влакове предните години, ние сме подготвили едни учебни влакове, защото трябва да ги сертифицираме като машинисти. След това могат да карат всички влакове от нашите разписания“, каза още Чаушев.

Изложението на миниатюрните влакови композиции ще продължи до неделя. /БГНЕС
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648