
Любопитно 26.09.2021 11:34 Снимка: ДНЕС+
Зеленият чай: десетки ползи в едно пакетче
Зеленият чай помага за предотвратяване развитието на голям брой заболявания, включително инсулт и някои видове рак, каза японският изследовател Ейчи Фукусима, доктор на селскостопанските науки, пред Nihon Keizai.
Според специалиста, през последните години броят на епидемиологичните проучвания, посветени на този продукт, се е увеличил значително.
„Мета-анализ за 2021 г., комбиниращ и анализиращ резултатите от няколко проучвания, потвърди, че консумацията на зелен чай е свързана с намален риск от развитие на много широк спектър от заболявания, включително някои видове рак, като рак на ендометриума, белия дроб и яйчниците, както и сърдечно-съдови заболявания и инсулт ", каза Фукусима.
Според него това се дължи на наличието на катехини, които се намират в големи количества в зеления чай. "Полифенолите в зеления чай се наричат чаени катехини. Те имат силно антиоксидантно действие", обясни специалистът.
Фукусима съобщи също, че чаените катехини увеличават активността на ензимите, участващи в разграждането и използването на мазнините, което улеснява тялото да използва мазнините за енергия. Според различни теории съдържащите се в зеления чай катехини и теанин намаляват вероятността от заразяване с грипни вируси./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.10259 |
![]() |
1 | 2.2543 |
![]() |
10 | 3.84431 |
![]() |
100 | 4.01156 |
![]() |
1 | 1.67897 |
Последни новини
- 21:02 Хороскоп за петък, 17 октомври 2025 г.
- 20:57 Белият дом: Тръмп и Путин ще се срещнат в Будапеща
- 19:36 Иво Сиромахов става преподавател в Бургас
- 19:30 Кметът на Варна Благомир Коцев остава в ареста, реши шести състав на съда
- 19:28 Затварят за движение Дунав мост на 4 ноември
- 19:21 Нетаняху: Войната все още не е приключила
- 19:14 Гроздан Караджов: Инвестираме 1,5 млрд. евро в модернизацията на жп линията София – Гюешево
- 19:07 Над 200 000 крайбрежни жилища в Нова Зеландия са застрашени заради климатичните промени