
Любопитно 26.09.2021 11:34 Снимка: ДНЕС+
Зеленият чай: десетки ползи в едно пакетче
Зеленият чай помага за предотвратяване развитието на голям брой заболявания, включително инсулт и някои видове рак, каза японският изследовател Ейчи Фукусима, доктор на селскостопанските науки, пред Nihon Keizai.
Според специалиста, през последните години броят на епидемиологичните проучвания, посветени на този продукт, се е увеличил значително.
„Мета-анализ за 2021 г., комбиниращ и анализиращ резултатите от няколко проучвания, потвърди, че консумацията на зелен чай е свързана с намален риск от развитие на много широк спектър от заболявания, включително някои видове рак, като рак на ендометриума, белия дроб и яйчниците, както и сърдечно-съдови заболявания и инсулт ", каза Фукусима.
Според него това се дължи на наличието на катехини, които се намират в големи количества в зеления чай. "Полифенолите в зеления чай се наричат чаени катехини. Те имат силно антиоксидантно действие", обясни специалистът.
Фукусима съобщи също, че чаените катехини увеличават активността на ензимите, участващи в разграждането и използването на мазнините, което улеснява тялото да използва мазнините за енергия. Според различни теории съдържащите се в зеления чай катехини и теанин намаляват вероятността от заразяване с грипни вируси./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.09269 |
![]() |
1 | 2.26763 |
![]() |
10 | 3.86688 |
![]() |
100 | 4.17071 |
![]() |
1 | 1.66213 |
Последни новини
- 20:55 Хороскоп за неделя, 6 юли 2025 г.
- 19:33 Папа Лъв XIV предприе първи действия срещу сексуалните посегателства
- 19:24 Мъжът, който не остарява
- 19:11 Ситуацията с пожара на гръцкия остров Евия се е подобрила
- 18:59 Андреева пречупи американка, шампионката от 2022-ра аут от "Уимбълдън"
- 18:46 Колко близка е Скарлет Йохансон със своя брат близнак
- 18:34 Красивите цветя, които вече не трябва да садим в градината си
- 18:21 Пожар в района на летището в Бургас