Защо традиционното швейцарско сирене има дупки

Любопитно 29.11.2023 16:48 Снимка: ДНЕС+

Защо традиционното швейцарско сирене има дупки

Има стотици видове сирена, всяко от което със собствен цвят, форма, хранителна стойност, вкус и текстура - макар всички да се правят от мляко. Най-популярните сирена се приготвят от млякото на крави, кози или овце, въпреки че има и такива от камилско, биволско или дори мляко от лос.

За да се направи сирене, е нужно към млякото да се добавият бактерии. Те създават химични реакции, които го променят. Вариациите в количеството и вида на бактериите оказват влияние върху вкуса и текстурата на крайния продукт. Другите неща, които влияят върху вида сирене са методът на осоляване, температурата и времето за отлежаване.

Швейцарското меко сирене, подобно на много други сирена, се прави, най-просто казано, от краве мляко и бактерии. Характерното при него обаче е, че има дупки. Наричани още "очи", те са толкова важни за швейцарските прозиводители, че когато липсват, те казват, че партидата е "сляпа".

Снимка 643812

Източник: iStock

Това, което прави швейцарското сирене "дупчесто" са бактериите, наречени Propionibacterium freudenrichii subspecies shermanii. При специфичните условия, при които се произвежда сиренето, растящите бактерии произвеждат въглероден диоксид. Именно отделените от тях газове създават кръглите отвори.

Оформянето на отворите отнема около четири седмици при температура от 20 градуса. След това са нужни още два месеца, преди сиренето да бъде пуснато за продажба.

Швейцарското сирене е направено за първи път през XV век и в страната е известно като emmental.

Все пак и други страни произвеждат подобни сирена. Франция има gruyere, a Италия има fontina. В САЩ производителите създават модифицирана версия, наречена baby swiss, която има по-малки дупки, уточняват от IFL Science.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095