Защо не трябва да ядем банани за закуска

Любопитно 16.07.2020 12:03 Снимка: ДНЕС+

Защо не трябва да ядем банани за закуска

Често сутрин преди работа не ни остава достатъчно време, за да си направи пълноценна и здравословна закуска. И понеже ни се иска да сме хапнали нещо преди първото кафе, прибягваме до лесно и бързо решение - един банан.

Макар че тропическият плод има много положителни качества - високо съдържание на калий, магнезий и фибри, той не е подходящ за закуска, пишат от MSN. Според д-р Дарил Джофре, въпреки че бананите изглеждат чудесен избор за начало на деня, трябва да имаме предвид, че ако се консумират на празен стомах, могат да намалят енергийните ни нива.

Когато похапваме банани на гладно, първоначалното ни усещане е прилив на енергия - благодарение на високото съдържание на захар, но след известно време (до час-два) започваме да се чувстваме уморени и отново гладни.

Тези плодове не са подходящи най-вече за хора с проблеми със кръвната захар, за които е крайно непрепоръчително да ги похапват рано сутрин. За закуска банани не се препоръчват и за хората, страдащи от синдром на раздразнените черва, тъй като в повечето случаи причиняват диария.

Според д-р Джофре, ако все пак обичаме да похапваме банани и не сме готови да се откажем от тях, просто можем да ги комбинираме с други храни, които съдържат здравословни мазнини, като фъстъчено масло или кисело мляко./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648