Защо най-високите сгради в света вече не се намират в САЩ?

Любопитно 18.10.2020 10:58 Снимка: ДНЕС+

Защо най-високите сгради в света вече не се намират в САЩ?

В модерната ера на дизайна, в която напредъкът в технологиите и строителството позволи на архитектите да строят по-добре, по-бързо и по-високи сгради, само небето може да е граница. Буквално през няколко месеца светът има нова най-високата жилищна или офис сграда, която чупи поредния рекорд с впечатляващата си височина. Но с течение на времето и завършването на нови проекти тенденциите показват, че Съединените щати излизат от светлината на прожекторите по отношение на възможността да претендират за титлата на най-високата сграда в света и не изглежда, че това ще се промени скоро, пише Аrchdaily.

Съединените щати са известни като родното място на модерния небостъргач и твърдят, че са дом на най-високите сгради в света през по-голямата част от 20-ти век. В продължение на много години Sears Tower в Чикаго беше наречен върхът на съвременните строителни и технологични постижения - до 1997 г., когато кулите Petronas Towers на Сезар Пели в Малайзия грабнаха титлата със емблематичната си структура. Изглежда, че това бележи началото на надпреварата за изграждане на все повече небостъргачи. Дубай, Китай и градове в Югоизточна Азия се включиха с по-високи сгради, които се изграждат с по-бързи темпове. При сегашните темпове броят на небостъргачите с височина над 152 метра в Китай ще бъде четири пъти по-голям от броя на същите на височина сгради в САЩ, само през следващите няколко години.

Дългоочакваният One Vanderbilt в Ню Йорк беше завършен само преди няколко седмици и въпреки че беше коронясан като една от най-високите офис сгради в Манхатън на впечатляваща височина от 427 метра, не може да се сравнява със съществуващите сгради с невероятната височина над 600 метра. Всъщност само една сграда в Съединените щати постоянно фигурира в десетката на най-високите сгради в света. Това е World Trade Center, който е 540 метра.

Но какво стои зад липсата на супер високи сгради в страната и дали САЩ някога ще се стремят да бъдат конкуренция на сегашните фаворити? Изследвания показват, че спадът в строежите на високи сгради може да е заради нарастващите строителни разходи, ограниченията, поставени от строителните норми, и променливите изисквания на пазара.

Ню Йорк е най-скъпото място в света за строителство, със средна цена от 362 долара на квадратен фут, според проучване на Turner and Townsend от 2018 г. За сравнение, Хонконг е на второ място с 344 долара на квадратен фут, Дубай- 134 долара на квадратен фут, а Пекин е най-евтино: едва 75 долара на квадратен фут.

Предприемачите в САЩ често намират частни инвеститори, които да финансират разходите за небостъргачи, а с променящите се социално-икономически условия и бързо променящите се пазарни нужди многогодишните строителни проекти често могат да се разглеждат като рискови. На други места по света проектите често се финансират от или имат връзка с правителството, което прави финансовия аспект много по-малък проблем.

Американските градове са "по-чувствителни" към слънчевата светлина и сенките, които хвърля сградата. През 1916 г. Ню Йорк започва да ограничава строежа на високи сгради, след като една част на Манхатън е завършена единствената 538-метрова сграда Equitable Building. Сянката, която хвърля върху околните улици обаче предизвика масови протести от жителите, които заявили, че сградата ги кара да се чувстват сякаш "живеят в дъното на каньон". Оттогава правилата за зониране са се разширили, за да ограничат допълнително формата и височината на сградата.

Друга причина за липсата на високи конструкции се дължи на променящите се пазарни условия. Докато високите сгради някога са били единствено за офис площи, повече обекти се трансформират в сгради със смесено предназначение. Офис площите, кооперациите, хотелите и магазините често се обединяват в едно. Въпреки че жилищните сгради се възприемат като по-ценни ако са по-високи са, пазарът не изисква множество сгради с височина над 60 етажа. Сградата Park Avenue, открита през 2016 г. и е най-високата жилищна сграда в света.Мезонет на 95-ия етаж държи цена от над 80 милиона долара.

Засега Ню Йорк или който и да е друг американски град изглежда не се надяват да откраднат короната за притежание на най-високата сграда в света. Строителните разходи растат, строителните норми ограничават колко високи могат да бъдат сградите и променящият се пазар диктува тенденциите на имотния пазар в Америка./money.bg

CHF CHF 1 1.82908
GBP GBP 1 2.15728
RON RON 10 4.01048
TRY TRY 10 2.01828
USD USD 1 1.6678