Защо да попарвате лука?

Любопитно 12.09.2023 15:15 Снимка: ДНЕС+

Защо да попарвате лука?

Лукът е изключително разпространен зеленчук, който може да се намери във всяка кухня.

Домакините го добавят към почти всички ястия, защото придава приятен и пикантен вкус. А лучената супа... Тя си е направо черешката на тортата на френската кухня.

Едва ли има човек, който да не знае колко полезен е този зеленчук. Той съдържа редица важни за човешкия организъм компоненти като витамини, етерични масла, каротин, калций, калий и магнезий. И най-важното - много от полезните му свойства се запазват дори и при термична обработка.

Въпреки това има хора, които не харесват това растение заради специфичния му лютив вкус и усещането за парене. Оказва се, че това не е проблем, защото има много прост начин да се отървете от горчивината.

Може дори да си приготвите маринован лук. Трябва само да го попарете с вряла вода

Как обаче да го направите правилно, за да се отървете от неприятния вкус? И колко време да го държите във водата? 

Попарването на лука е доста проста задача, с която може да се справи абсолютно всеки. Първо нарязвате зеленчука, както ще ви е необходим за по-нататъшна употреба, след това го слагате в подходяща купа, заливате го с вряла вода и го оставяте за 2-3 минути.

Ако прекалите, лукът ще се свари и ще стане прекалено мек!

След като времето изтече, трябва да го поставите в гевгир и да го изплакнете с много студена вода, дори с лед. Всичко това ще ви отнеме не повече от 5 минути, но резултатът ще ви зарадва. Лукът повече няма да люти и пари в устата.

Този метод обаче не е подходящ за червения лук, защото ще стане сив и няма да е вкусен. 

Незаменим съюзник в битката с неприятния вкус може да ви стане оцетът. Той е в състояние да премахне от зеленчука всичко, което не харесвате. В същото време лукът ще остане хрупкав и леко маринован.

Този метод е подходящ за всички сортове на зеленчука. 

За да приготвите леката марината, ще трябва да разредите 2 супени лъжици 9% оцет с 200 милилитра вода. С получения разтвор се залива наситненият лук. Зеленчукът се накисва за около 30 минути.

След подобна обработка обаче той придобива специфичен вкус, който може да не се хареса на всички. 

CHF CHF 1 2.10101
GBP GBP 1 2.34512
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.35872
USD USD 1 1.85721