Любопитно 02.06.2021 14:12 Снимка: ДНЕС+
В топлото или в студеното кафе има повече кофеин?
Един от признаците за настъпване на дългоочаквания летен сезон е моментът, в който масово преминем от топло на студено кафе.
Затова и от Bustle именно сега се свързват с експерт по темата, за да ни подготвят психически за тази на пръв поглед безобидна трансформация. Една от причините е въпросът коя от двете напитки съдържа повече кофеин.
Всъщност, силата и на двата варианта зависи от начина на приготвяне. Ако си направим горещо кафе, което след това само изстудим с лед, то количеството на естествения стимулант би било същото, обяснява доктор Кристин Бек. Най-много да се разреди.
В случай че го приготвим от самото начало като студено, то би се отличило с по-ниска киселинност и по-нежен вкус. Освен това, съдържанието на лед и вода го прави една идея по-хидратиращо. Същият ефект би имала напитката и в случай че добавим мляко.
От друга страна, горещото кафе е по-богато на антиоксиданти, които знаем, че предпазват клетките от увреждане, а това не е малко.
Според проучване на Американското общество на химиците от 2020 г., горещият вариант на тонизиращата напитка съдържа една идея по-високи нива на кофеин. Основната причина е, че кафето се разтваря по-бързо и лесно именно в топлите течности./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 10:58 Хотели може да затворят в разгара на лятото, липсва персонал
- 10:50 ИТН ще внесе доклада от комисията за митниците в прокуратурата
- 10:47 20 ранени на пътя за денонощието
- 10:36 Тома Биков възмутен как точно Желязков е бил атакуван
- 10:33 Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
- 10:30 19 хорови формации изнасят концерти във Варна
- 10:27 Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!
- 10:24 Георг Георгиев: Отстраняването на Желязков е нескопосан опит за прикриване на същинските теми