В Израел правят маска от злато и брилянти

Любопитно 10.08.2020 16:02 Снимка: ДНЕС+

В Израел правят маска от злато и брилянти

Израелски бижутери работят върху създаването на най-скъпата медицинска маска в света от бяло злато с инкрустирани бели и черни брилянти. Цената ѝ се изчислява приблизително на 1,5 милиона долара, съобщи днес „Аарец”.

Маската ще бъде изработена от 18-каратово бяло злато и ще бъде украсена с 3 600 бели и черни брилянти. По желание на клиента може да бъдат добавени филтри N99, заяви дизайнерът Исаак Леви, който е и собственик на бижутерската фирма.
Поръчката за изработването на такава маска е направена от китайски бизнесмен, който живее в САЩ. Той е поставил пред фирмата две условия: маската трябва да бъде готова до края на годината и трябва да е най-скъпото подобно изделие в света. Според Леви, последното условие било „най-лесно изпълнимо”.

През журналистите Исаак Леви показал вече готовите части от маската, обсипана със скъпоценни камъни. В една от пластините е направен отвор за филтър.

Брилянтите, инкрустирани върху златната маска, едва ли ще я направят удобна за носене, но със сигурност ще привлекат вниманието върху собственика ѝ, коментира изданието.

Според изпълнителите, изделието ще тежи около 270 грама, което е почти 100 пъти повече от обикновената медицинска маска.
Такава маска може да бъде сериозно предизвикателство във време на икономическа криза, когато стотици милиони хора загубиха доходите си, смята Исаак Леви. От друга страна, тази поръчка ще позволи на фирмата му да преодолее тежкия период и работещите в нея да запазят местата си./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448