Коронавирусът, маските, влажността и още един неочакван ефект

Любопитно 24.02.2021 09:21 Снимка: ДНЕС+

Коронавирусът, маските, влажността и още един неочакван ефект

Вече надали остана човек, който да не вярва в ефективността на маските срещу разпространението на COVID-19. Напоследък чуваме все по-често съветите за носене на такива с висока защита (KN95) или пък на две - една върху друга, за да понижим още повече риска от заразяване.

На фона на тези препоръки, само преди дни ново проучване акцентира върху още един ефект от личните предпазни средства, който повишава още повече ползата от тях.

Според изследване, проведено от Националния здравен институт в САЩ, влажността, която се създава от носенето на маската, може да предпази от това вирусът да попадна дълбоко в дихателната система и ако се заразим с COVID-19, да имаме сериозни усложнения.

Отдавна е известно, че хидратацията на дихателните пътища е от полза за имунната система, защото при високи нива на влажност се произвеждат специални протеини, наречени интерферони, които се борят срещу вирусите - процес, известен като интерферонов отговор.

Освен това, вдишването на влажен въздух намалява разпространението на вируса в белите дробове, насърчавайки защитен механизъм, който премахва налепите и болестотворните частици.

По този начин се намалява и тежестта на респираторните заболявания, като преди това този ефект е доказан и с грипа. Факт е и че тези инфекции се срещат предимно в студено време, когато въздухът е по-сух.

Изследователите правят експеримент с участници, носещи три вида маски - с висока защита, хирургически и обикновени памучни. При по-студено време всички те увеличават значително влажността на въздуха, но изводът е, че увеличението е най-осезаемо при дебелите памучни маски, предава Sci Tech Daily. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648