Covid-19 и има ли смисъл да носим две маски една върху друга

Любопитно 31.01.2021 18:59 Снимка: ДНЕС+

Covid-19 и има ли смисъл да носим две маски една върху друга

Медицински, текстилни, с филтри, едноцветни, многоцветни, дизайнерски или произведени в Китай - към всички тези видове маски напоследък се присъедини още един вид. Двойната маска или носенето на две маски една върху друга.

Бяхме свидетели на тази "тенденция" по време на церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън - самият президент също носеше медицинска маска, върху която имаше поставена текстилна.

Guardian се заемат да проверят дали това ни предпазва по-добре от заразяване. Според тях специално в САЩ това е тръгнало от препоръките на д-р Антъни Фаучи от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, който казва, че така намаляваме риска да разпространим вируса.

И именно в последното е разковничето - носенето на двойна маска от заразен човек ще намали вероятността той да разпространи заболяването, защото се създава двойна преграда пред това.

Британският професор по епидемиология Дейвид Хейман допълва, че разбира хората, които се чувстват по-защитени така. Само че основната идея на маската е да не разпространяваме вируса, а не да не се заразим. "Все пак очите остават открити", допълва той.

Той допълва, че най-сигурният начин да се предпазим е физическата дистанция и честото миене на ръцете. Но разбира чисто естетическото решение да носим цветна текстилна маска върху медицинската./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648