Това са най-здравословните въглехидратни храни, от които да не се лишаваме

Любопитно 02.11.2024 10:44 Снимка: ДНЕС+

Това са най-здравословните въглехидратни храни, от които да не се лишаваме

В наши дни въглехидратните храни се смятат за наш враг и за сметка на тях най-често се насърчава консумацията на повече храни с полезни мазнини, зеленчуци и плодове. Както всяка крайност обаче, напълното отстраняване на въглехидратите от диетата не е препоръчително, тъй като организмът ни има нужда от всички разнообразни вещества, които ни дава храната.

Хората с високо кръвно налягане също нямат причина да се лишават от въглехидрати. Според проучване при това състояние е най-добре въглехидратите да бъдат между 50 и 55% от дневните калории. Условието е въглехидратите да идват от здравословни храни, а не от рафинирани.

Отново учените са доказали, че човек е по-вероятно да получи високо кръвно налягане, ако не яде достатъчно висококачествени въглехидрати или пък набляга твърде много на рафинирани или преработени такива, които освен това обикновено са с високо съдържание на захар. Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни например могат временно да понижат кръвното налягане и риска от хипертония, докато храните и напитките с добавена захар са свързани с повишен риск от високо кръвно налягане.

Предимството на висококачествените въглехидрати се крие основно в това, че съдържат повече фибри и по-малко захар. За фибрите знаем, че помагат за поддържането на добрите чревни бактерии, произвеждащи тип мастни киселини, които от своя страна помагат за намаляване на кръвното налягане.

Според здравните експерти препоръчителният дневен прием на фибри е 28 грама за жените и 38 грама за мъжете. Всеки допълнителни пет грама фибри пък могат да намалят високото кръвно налягане дори повече.

Освен това висококачествените въглехидрати са и с по-нисък гликемичен индекс. А храните с тази характеристика понижават кръвната захар, намалявайки нивата на инсулин и лептин, което води до по-ниско кръвно налягане.

Висококачествени пълнозърнести храни, които са добър източник на фибри и имат по-малко от един грам захар, са овес и ечемик. В една чаша овесени ядки, които са доста предпочитани за закуска, има четири грама фибри. А ако ги съчетаем с банан, ще добавим още три грама фибри и 422 милиграма калий. В една чаша ечемик пък има шест грама фибри.

Друг вид висококачествени въглехидратни храни са бобените. Те също могат да се похвалят с високо съдържание на фибри и калий. В една чаша сварен черен боб има 15 грама фибри, като в същото време ни осигурява 13% от препоръчителния прием калий. За да го направим по-вкусен и още по-пълноценен, можем да го сготвим с чаша домати, с които ще си набавим допълнителни 523 милиграма калий, пише Health Digest.

CHF CHF 1 2.10939
GBP GBP 1 2.35062
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.43683
USD USD 1 1.87844