Секс след раждане

Любопитно 30.07.2020 19:00 Снимка: ДНЕС+

Секс след раждане

Дали сексуалният й живот ще е същият след като роди? Това се пита всяка бременна жена.

Какво да очакваме от секса след раждане и как да не се стресираме от промените в тялото?

Трудно е да се предвиди колко време след като родите ще подновите сексуалния си живот. Някои жени се възстановяват по-бързо от други и не се чувстват толкова зле физически след раждането. При други последствията и периодът на възстановяване е доста по-дълъг, което води след себе си и до психическо натоварване.

Колкото и зле да се чувствате по време не бременността и след раждането, бъдете сигурни, че желанието ви за секс ще се върне. Повечето жени след като родят не може да си представят, че отново ще са в състояние да се вихрят похотливо както до преди година. Физическото изтощение се съчетава с депресия, че вече нищо няма да е същото, че не изглеждат така добре и че никога повече няма да изпитат сексуална възбуда.

Променям ли се „там“?

Ако сте родили чрез секцио, ще трябва да изчакате да зарасне раната от операцията, което отнема няколко седмици. За сметка на това обаче не изпитвате толкова голям дискомфорт в областта на влагалището и там нещата са като по старо му.

Жените, раждали по нормален път, най-вероятно са претърпели епизиотомия (леко срязване, за да се улесни раждането) или са получили разкъсвания, след които се налага поставянето на шевове. Възстановяването в областта на влагалището е по-трудно и се наблюдава от лекар. Поради преминаването на детето, най-вероятно мускулът там ще се разшири. Затова и много жените се притесняват от факта дали сексът ще е същият.

При някои жени, които са родили по-малки бебета, след пълното възстановяване не усещат разлика в сексуалния си живот. При други обаче, разликата е осезаема от тях и от партньора им. За да стегнете вагиналните си мускули отново, страшно полезен е редовният спорт, както и упражненията, които стягат специално тази област. Те се наричат упражненията на Кегел и наподобяват стягането, което правите, когато ви се пишка. Стегнете максимално областта на ануса, вагината и уретрата. Задръжте 5 секунди. Повторете упражнението 10 пъти. Правете го два пъти на ден всеки ден. Освен че е много полезно за стягане на вагината, упражнението помага и за подобряване на усещането по време на секс и регулиране на момента, в който достигате оргазъм.

Кога и как да възвърна секса в живота си?

При всички случаи трябва да изчакате да спрат лохиите ви (течение от кухината на матката след раждане).Те престават напълно около месец след раждането. За много жени обаче това е твърде ранен момент за подновяване на сексуалния живот. Те се чувстват изморени, непривлекателни, с „разглобено“ тяло и непрестанни грижи около детето. Притесняват се как ги възприема половинката им и, без да се усетят, сами започват да заемат мястото единствено и само на майка на детето. Всичко това е съчетано със следродилната депресия, което се оказва много тежък период за всяка жена.

Начините, по които мъжете гледат на жената, след като се е родило детето, обикновено са два и, за съжаление, често изглеждат неадекватни за нас жените. Някои новотатковци се страхуват да докоснат половинката си, за да не й стане нещо, страхуват се, че тя не трябва да прави секс. Ако са присъствали на раждането, е много възможно да са под стрес и да не може да погледнат на „онова място“ по същия начин. Друга група мъже започват да желаят секс много преди жената да е готова, което също не се приема добре от жената, която наскоро е родила и не може да повярва, че той не разбира какво тя е преживяла.

Разбира се, не е задължително таткото да е неадекватен. Може да усети напълно точно начина, по който преживявате нещата. Често обаче темата за секса след раждане е деликатна и за да не възникнат излишни конфликти, се иска много търпение и от двете страни. Важното е той да се отнася с разбиране, а вие да не позволявате да го заливате с негативизъм, който не е заслужил.

След като започнат първите опити за сексуален контакт, може да изпитвате болка и да се чувствате „различно“. Ако не се усещате готови, не го правете заради настояването на половинките, защото преживяването може да ви се стори много неприятно и  уплахата да започне да измества либидото ви.

Противно на много очаквания, някои жени дори се чувстват по-тесни, заради факта, че толкова време са се стягали и не са „използвали“ вагината си. Преди всичко първите опити трябва да са много нежни и деликатни. Не очаквайте всичко да е като преди още от самото начало. С времето обаче желанието ви малко по малко ще започне да се възвръща.

Запомнете, че раждането не детето не е разменна монета за сексуалния ви живот. С повече търпение, желание и грижи, всичко може да се възстанови като преди раждането. А защо не и да стане по-хубаво.

CHF CHF 1 1.79714
GBP GBP 1 2.28192
RON RON 10 3.97664
TRY TRY 10 1.91806
USD USD 1 1.61306