Секс, калории и струва ли си да разчитаме на него, за да свалим килограми

Любопитно 21.11.2020 11:42 Снимка: ДНЕС+

Секс, калории и струва ли си да разчитаме на него, за да свалим килограми

Какъв изобщо е ефектът от старата "френска диета", която препоръчва няколко дни да я карате само на кекс и секс?

Опитвате да свалите килограми. Опитвате какво ли не, но нещата не се движат в правилната посока или поне не с онези темпове, на които разчитате. Сещате се за старата „френска диета“, която препоръчва няколко дни да я карате само на кекс и секс, и ако няма видими резултати, да спрете кекса. Доколко това ще ви помогне в трудната задача с намаляването на теглото?

Канадски изследователи си задават същия въпрос и решават да погледнат нещата по строго научен начин. Целта им е да определят не само колко точно калории горим по време на секс, но и какви са различията при двата пола.

Изводите са много любопитни. Оказва се, че за мъжете сексът е по-значимо упражнение за отслабване, отколкото за жените. Силният пол разходва повече калории по време на креватни гимнастики, отколкото слабия.

Учените са установили, че при по-бурни занимания, мъжете може да изгорят до 306,1 калории. За да придобиете по-реална представа какво означава това, изследователите пишат, че при една средно натоварваща 30-минутна тренировъчна сесия във фитнеса се горят около 276 калории. Но подобен ефект не е наблюдаван при жените.

Според заключенията от изследването, мъжете средно горят по 101 калории по време на секс. При жените енергийният разход е далеч по-малък – средно около 69 калории (пак това 69!).

Авторите на изследването тактично намекват, че старата „френска диета“ изобщо не е диетична. Казано с академични термини: „понякога сексуалната активност се разглежда като значително натоварващо физически упражнение, но това не се потвърждава от реалните наблюдения". Логично е, защото ако натоварването беше съизмеримо с други физически дейности, като например прекопаване на градината или тричасово маратонско бягане, вероятно много по-малко щяхме да се впускаме в сексуални занимания.

От друга страна, обаче, не бива да забравяме, че сексът все пак е натоварване, макар и не толкова „полезно“, когато говорим за намаляване на теглото. За сърдечната дейност благоприятно въздействие има всяко умерено натоварване, в това число и при секс. Сексуалната възбуда учестява сърдечния ритъм, а в момента на оргазъм броят на ударите на сърцето в минута достига своя максимум.

Няколко изследвания са установили, че средната стойност на пиковата сърдечна честота при оргазъм е съпоставима с провеждането на леки упражнения или натоварването от изкачване по стълби до 2-3 етаж.

Лошата новина е, че за голяма част от хората с тегло, което значително надвишава нормалното, такива натоварвания не са достатъчни, за да им помогне в усилията да намалят килограмите и да се чувстват по-здрави и във форма.

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832