Появи се нова теория за произхода ни

Любопитно 26.10.2021 15:52 Снимка: ДНЕС+

Появи се нова теория за произхода ни

Съществуват най-различни свободни съчинения относно произхода на нашата планета и за момента Теорията за Големия взрив е тази, която се приема единодушно от учените. Големият въпрос обаче е какво се е случило преди това.

Теоретичният физик и бивш председаел на катедрата по астрономия в Харвард, Ейбрахам Лоуб, обаче я доразвива и предлага нова хипотеза. В своя скорошна публикация в Scientific American, той пише, че нашата Вселена може да е била умишлено създадена от по-напреднал клас форми на живот.

В статията си Льоб излага предположението си, че извънземните биха могли да създадат "бебе вселена", като използват квантово тунелиране, което би обяснило плоската геометрия на нашата вселена с нулева нетна енергия.

Лоуб доразвива и идеята за скалата на развитите цивилизации (A, B и др.) и определя нашето място, като стъпва на факта, че на Земята не можем да възпроизведем астрофизичните условия, довели до нашето съществуване. "Ние сме технологична цивилизация на ниско ниво, класифицирана в клас C по космическата скала", уточнява ученият.

Бихме заели по-високо ниво в йерархията, ако притежавахме способността да пресъздадем условията за обитаване на нашата планета, когато слънцето изгасне. Но поради нашата склонност "да унищожаваме естественото местообитание" чрез изменението на климата, според него ние трябва да бъдем понижени до клас D.

Соред мистър Лоуб трябва "смирено" да търсим "по-умни деца в нашия космически блок" чрез нови телескопи, което прави Галилео. "В противен случай нашето пътуване може да не завърши добре, подобно на динозаврите, които доминират на Земята, докато обект от Космоса не опетнява илюзията им", цитират учения от Dazed./lifestyle.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448