
Любопитно 27.10.2023 10:33 Снимка: ДНЕС+
Полезни ли са яйцата?
Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Изглеждат ни перфектната и лесна алтернатива за бързо и полезно похапване по всяко време. Хората, които се грижат стриктно за фигурата си, ги хапват редовно и в големи количества. Но винаги е имало и ще има и такива, които ги заклеймяват като вредни. А ново изследване хвърля повече яснота по този вечно спорен въпрос.
Яйцата са богати на важни за организма хранителни вещества, както и на висококачествен протеин, който ни е необходим ежедневно. Проблемът с тях обаче идва от съдържанието на холестерол, който често се свързва с редица здравословни проблеми. Според някои изследвания яйцата повишават т.нар. лош холестерол, с което и риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Други пък изтъкват техните важни ползи за здравето.
Изследването, което провеждат Катрин Андерсен, доцент в Колежа по земеделие, здравеопазване и природни ресурси, и нейният екип, представя по-обхватен поглед върху плюсовете и минусите от консумацията на яйца. В него участват само млади и клинично здраво доброволци, които ядат три белтъка или три цели яйца на ден, приготвени по какъвто начин предпочитат.
В хода на експеримента се отбелязва значително повишаване на веществото холин в кръвните пробни на тези, които ядат цели яйца. Холинът има много ползи за здравето, но се свързва често и с повишените нива на TMAO (метаболит, свързан със сърдечни заболявания).
Това проучване обаче не открива подобна зависимост и опровергава негативното твърдение. Също така не са отчетени промени в лоша посока при маркерите за възпаление или холестерола в кръвта. Интересното е, че целите яйца изглежда имат по-малко неблагоприятен ефект върху маркерите, свързани с диабета, отколкото яйчните белтъци, което противоречи на досегашните вярвания.
Освен това се доказва, че доброволците, които често консумират яйца, имат хранителен режим, който цялостно е по-богат на хранителни вещества. Доказателство за това са по-високите нива на хематокрит, който показва кръв, наситена с повече червени кръвни клетки, както и по-нисък риск от развитие на анемия, предава Earth.com.
Тези открития според Андерсен са в подкрепа на идеята за т.нар. персонализирано хранене. Защото храната не е просто полезна или вредна, а е част от сложни биохимично процеси в организма и дали ще ни помогне или ще ни навреди зависи от редица индивидуални фактори. Затова е важно да се гледа общата картина, а не да се хвърля вината върху яйцата например за това, че сме развили сърдечно-съдово заболяване, ако са на лице още редица предпоставки.
Още по темата
![]() |
1 | 2.0974 |
![]() |
1 | 2.30749 |
![]() |
10 | 3.82088 |
![]() |
100 | 4.4813 |
![]() |
1 | 1.73128 |
Последни новини
- 14:01 Бившата съпруга на Колин Фърт за аферата й, раздялата им и славата: Нищо от това не ми липсва
- 13:53 Бившата приятелка на Лиъм Пейн ще отговаря за имуществото му
- 13:46 Д-р Янко Станев, СДС: Честит Ден на Европа! Поклон пред загиналите в битката срещу фашизма!
- 13:38 Орбан: Присъединяването на Украйна към ЕС е икономическо самоубийство
- 13:31 Пентагонът гони от въоръжените сили на САЩ близо 1000 транссексуални военни
- 13:22 Френско издание: Западът спешно пренаписва историята на Втората световна война. Защо?
- 13:14 Русия и САЩ планират нова среща за възстановяване на работата на посолствата
- 13:06 Изборът на Лъв XIV - силно послание към света в момент на промени и разделение