На каква възраст сме склонни най-много да експериментираме в леглото?

Любопитно 02.12.2021 10:38 Снимка: ДНЕС+

На каква възраст сме склонни най-много да експериментираме в леглото?

Човек е адаптивно „животно“ и няма нищо по-човешко от това, да започне с експериментите в леглото на каквато и да е възраст. Научните изследвания по темата обаче са уловили една тенденция: все по-често опитите да се изживее нещо ново в сексуален план се случват в съвсем ранна възраст. Възниква въпроса, доколко родителите на днешните тийнейджъри следва да се притесняват от поведението на децата си?

Според данните от изследване, проведено във Великобритания, хетеросексуалните младежи на възраст между 16 и 24 години, например, пробват анален секс в по-ранна възраст, отколкото връстниците им преди 25 години. През 1990-91 г. едва един от десет анкетирани (които към онзи момент са имали поне един сексуален контакт през последната година) е споделил, че е опитал и от трите основни вида секс. В наши дни това съотношение вече е един на всеки петима. По-любопитно е, че е доста по-високо процентното съотношение във възрастовата група 16-18 години, които са експериментирали с оралния и аналния секс.

Защо учените провеждат такива изследвания? За специалистите данните от проучванията са важни, защото по този начин може да се открият ефективните начини за обучение на младежите по въпросите на секса и интимните връзки; на какво следва да се обърне по-голямо внимание, когато се обсъждат въпроси като контрацепцията и взаимното съгласие.

Още един любопитен факт: За последните 25 години не се наблюдава промяна във възрастта, на която се случва първият сексуален акт. Това означава, че няма пряка връзка между ранното започване с експериментите и ранното начало на водене на полов живот. Учените откриват обяснение на интереса на по-младите към експерименти в секса с факта, че те разполагат с лесен достъп до информация по темата – интернет е пълен с „образователен“ материал, така че няма нищо трудно да потърсиш, да видиш и да експериментираш. В същото време съвременните тийнейджъри се отнасят много по-сериозно към здравословните и психологичните аспекти в секса, отколкото предходното поколение.

С две думи, родителите на тийнейджъри не следва да се притесняват кой знае колко от поведението на децата си, пишат в заключение експертите.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448