Мозъкът ни се нуждае от... ръкоделие

Любопитно 24.09.2021 13:13 Снимка: ДНЕС+

Мозъкът ни се нуждае от... ръкоделие

Не е случайно, че все по-голяма популярност придобиват заниманията с дейности, които включват активното участие на ръцете ни. Като терапия против стрес се препоръчва оцветяването на книжки за възрастни, плетенето, дори занаятите като дърворезба и грънчарство.

Повече от всякога търсим хобита, които да ни освободят от ежедневните тревоги и да ни помогнат да отпуснем съзнанието си.

Приложните занимания се използват като терапия още от времето на Първата световна война, когато завръщащите се войници страдали от посттравматично стресово разстройство. Терапията им включвала плетене на дрехи и кошници, както и други ръкоделия.

Съвременните изследователи се опитват да установят какъв е механизмът, по който тези занимания са полезни за тялото и ума.

Редица проучвания установяват, че плетенето осигурява освобождаване от стреса, чувство на завършеност, свързаност с традициите, чувство на щастие, понижена тревожност, подобрено самочувствие, по-добра памет, концентрация и способност да се решават проблеми.

Когато човек създава нещо с ръцете си, това го разсейва от тревожните мисли и се фокусира върху дейност, която е източник само на положителни чувства.

Една от причините тези занимания да предоставят толкова успешна терапия е това, че те могат да бъдат практикувани както в усамотение, така и в група. Така тези, които изпитват притеснение от комуникацията с други хора, имат избор да останат сами вкъщи със своето занимание, а другите хора биха допълнили удоволствието от ръкоделието с чувството за общност и споделеност./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448