Любопитно 09.10.2023 17:33 Снимка: ДНЕС+
Кой е най-добрият начин за приготвяне на картофи в еър фрайър
Все по-набиращият в последно време популярност уред за готвене, известен като еър фрайър, има много предимства пред стандартната фурна. Като факта, че придава на храната хрупкава текстура и че е достатъчно компактен, за да се побере на кухненския плот. И в него може лесно да приготвим любимите си храни - като предпочитаните от всички картофи, например.
Процесът на печене на картофи в фрайъра е доста прост, но любопитно е да последваме съветите на шеф готвачите, за да го направим по най-безпогрешния начин. Ето какво споделят те, цитирани от Eat This, Not That.
Какво ще ни трябва
Най-добре е да изберем сорт картофи, които имат по-нишестена структура (като вида russet), която води до до пухкава вътрешност след термична обработка. Освен картофите ще ни трябват:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица морска сол
- 1 супена лъжица черен пипер
- 1 супена лъжица чесън на прах
- 1 супена лъжица сушен розмарин
Подготовка
След като се измият, картофите задължително трябва да се подсушат. След което да се набодат на няколко места с помощта на вилица. Това ще позволи на парата да излезе по време на процеса на готвене и ще предотврати спукването. Следващата стъпка е да се покрият картофите равномерно със зехтин, докато да поставени например в дълбока купа, а след това да се прибавят подправките.
Приготвяне
Така овкусените картофи се разпределят в кошницата на еър фрайъра, без тя да се препълва. Времето за готвене е 40-45 минути, на 200 градуса. Нужно е да се обърнат поне веднъж, за да се приготвят равномерно. Готови са тогава, когато кожата е хрупкава, а вилицата лесно пробива месото на картофа. За още повече вкус може да сервираме с добавена лъжичка заквасена сметана, нарязан лук или други любими добавки.
И за да сме сигурни в добрия краен резултат, готвачите наблягат на това какво не бива да правим, когато приготвяме картофите в еър фрайър. Като начало трябва да избягваме използването на мокри зеленчуци, тъй като излишната влага няма да доведе до желаната хрупкавост. Изключително важно е и пробождането с вилица като част от предварителната подготовка. И, разбира се, да не пропускаме овкусяването - тъй като подправките разкрива вкусовите качества на картофите.
Никога не бива и да препълваме кошницата на еър фраера, тъй като това ще доведе до неравномерно готвене. Важно е да избягваме и твърде високите температури за прекалено дълго време. Прекомерната топлина може да доведе до твърде хрупкава кожичка и недостатъчно изпечена вътрешност.
Още по темата
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 19:42 Бивш командир от "Азов": Остава един руски удар до пълното потъване на Украйна в мрак
- 19:33 Коя е жената, създала дубайския шоколад, по който светът полудя
- 19:24 На новото бойно поле на онлайн гигантите Китай води с много
- 19:20 "Резидент": Дезертьорството във ВСУ се разраства, най-малко 100 000 са избягали от бойните части
- 19:15 Остров Тигрес - зловещият град-призрак, попаднал в капана на времето (ВИДЕО)
- 19:09 Ердоган приветства "смелото" решение на МНС да издаде заповеди за арест на Нетаняху и Галант
- 19:06 WP: Доналд Тръмп планира да използва правосъдието на САЩ за решаване на лични въпроси
- 19:03 Ген. Решетников: През 2004 г. американците предлагаха да разделим Украйна