
Любопитно 09.10.2023 17:33 Снимка: ДНЕС+
Кой е най-добрият начин за приготвяне на картофи в еър фрайър
Все по-набиращият в последно време популярност уред за готвене, известен като еър фрайър, има много предимства пред стандартната фурна. Като факта, че придава на храната хрупкава текстура и че е достатъчно компактен, за да се побере на кухненския плот. И в него може лесно да приготвим любимите си храни - като предпочитаните от всички картофи, например.
Процесът на печене на картофи в фрайъра е доста прост, но любопитно е да последваме съветите на шеф готвачите, за да го направим по най-безпогрешния начин. Ето какво споделят те, цитирани от Eat This, Not That.
Какво ще ни трябва
Най-добре е да изберем сорт картофи, които имат по-нишестена структура (като вида russet), която води до до пухкава вътрешност след термична обработка. Освен картофите ще ни трябват:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица морска сол
- 1 супена лъжица черен пипер
- 1 супена лъжица чесън на прах
- 1 супена лъжица сушен розмарин
Подготовка
След като се измият, картофите задължително трябва да се подсушат. След което да се набодат на няколко места с помощта на вилица. Това ще позволи на парата да излезе по време на процеса на готвене и ще предотврати спукването. Следващата стъпка е да се покрият картофите равномерно със зехтин, докато да поставени например в дълбока купа, а след това да се прибавят подправките.
Приготвяне
Така овкусените картофи се разпределят в кошницата на еър фрайъра, без тя да се препълва. Времето за готвене е 40-45 минути, на 200 градуса. Нужно е да се обърнат поне веднъж, за да се приготвят равномерно. Готови са тогава, когато кожата е хрупкава, а вилицата лесно пробива месото на картофа. За още повече вкус може да сервираме с добавена лъжичка заквасена сметана, нарязан лук или други любими добавки.
И за да сме сигурни в добрия краен резултат, готвачите наблягат на това какво не бива да правим, когато приготвяме картофите в еър фрайър. Като начало трябва да избягваме използването на мокри зеленчуци, тъй като излишната влага няма да доведе до желаната хрупкавост. Изключително важно е и пробождането с вилица като част от предварителната подготовка. И, разбира се, да не пропускаме овкусяването - тъй като подправките разкрива вкусовите качества на картофите.
Никога не бива и да препълваме кошницата на еър фраера, тъй като това ще доведе до неравномерно готвене. Важно е да избягваме и твърде високите температури за прекалено дълго време. Прекомерната топлина може да доведе до твърде хрупкава кожичка и недостатъчно изпечена вътрешност.
Още по темата
![]() |
1 | 2.10078 |
![]() |
1 | 2.25925 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.16705 |
![]() |
1 | 1.67408 |
Последни новини
- 19:33 Дмитрий Тренин: Войната със Запада няма да приключи с Украйна
- 19:22 Психеделията "Апокалипсис сега": Сагата на най-дивото снимане в историята на киното
- 19:12 Руските сили почти напълно контролират Часов Яр
- 19:07 Левон Хампарцумян: Еврото дава по-добри възможности да бъдем успешни, ако искаме
- 19:01 Москва и Пхенян се врекоха в непобедимо братство, Лавров изтъкна ролята на корейските бойци в Курск
- 18:55 Фицо: Когато войната приключи, западните страни ще си счупят краката, да се върнат на руския пазар
- 18:51 "Лъвиците" пречупиха Южна Корея в 5-сетова драма и запазиха мястото си в Лига на нациите
- 18:45 Зоопаркът във Варна: Не ни носете гларуси, чайки и гълъби за спасяване, не можем да помогнем