Любопитно 09.10.2023 17:33 Снимка: ДНЕС+
Кой е най-добрият начин за приготвяне на картофи в еър фрайър
Все по-набиращият в последно време популярност уред за готвене, известен като еър фрайър, има много предимства пред стандартната фурна. Като факта, че придава на храната хрупкава текстура и че е достатъчно компактен, за да се побере на кухненския плот. И в него може лесно да приготвим любимите си храни - като предпочитаните от всички картофи, например.
Процесът на печене на картофи в фрайъра е доста прост, но любопитно е да последваме съветите на шеф готвачите, за да го направим по най-безпогрешния начин. Ето какво споделят те, цитирани от Eat This, Not That.
Какво ще ни трябва
Най-добре е да изберем сорт картофи, които имат по-нишестена структура (като вида russet), която води до до пухкава вътрешност след термична обработка. Освен картофите ще ни трябват:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица морска сол
- 1 супена лъжица черен пипер
- 1 супена лъжица чесън на прах
- 1 супена лъжица сушен розмарин
Подготовка
След като се измият, картофите задължително трябва да се подсушат. След което да се набодат на няколко места с помощта на вилица. Това ще позволи на парата да излезе по време на процеса на готвене и ще предотврати спукването. Следващата стъпка е да се покрият картофите равномерно със зехтин, докато да поставени например в дълбока купа, а след това да се прибавят подправките.
Приготвяне
Така овкусените картофи се разпределят в кошницата на еър фрайъра, без тя да се препълва. Времето за готвене е 40-45 минути, на 200 градуса. Нужно е да се обърнат поне веднъж, за да се приготвят равномерно. Готови са тогава, когато кожата е хрупкава, а вилицата лесно пробива месото на картофа. За още повече вкус може да сервираме с добавена лъжичка заквасена сметана, нарязан лук или други любими добавки.
И за да сме сигурни в добрия краен резултат, готвачите наблягат на това какво не бива да правим, когато приготвяме картофите в еър фрайър. Като начало трябва да избягваме използването на мокри зеленчуци, тъй като излишната влага няма да доведе до желаната хрупкавост. Изключително важно е и пробождането с вилица като част от предварителната подготовка. И, разбира се, да не пропускаме овкусяването - тъй като подправките разкрива вкусовите качества на картофите.
Никога не бива и да препълваме кошницата на еър фраера, тъй като това ще доведе до неравномерно готвене. Важно е да избягваме и твърде високите температури за прекалено дълго време. Прекомерната топлина може да доведе до твърде хрупкава кожичка и недостатъчно изпечена вътрешност.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09157 |
GBP
|
1 | 2.23166 |
RON
|
10 | 3.84031 |
TRY
|
100 | 3.88827 |
USD
|
1 | 1.66086 |
Последни новини
- 11:02 Зафиров: Няма да участваме в разговори за правителство в този парламент
- 10:56 Заради необосновано повишаване на цените:КЗП започна проверки, санкциите са от 5000 до 100 000 лв.
- 10:52 Дъно! Радостин Василев налага с ритници и шамари депутат от ДПС в пленарна зала
- 10:48 След сваления дрон: Ердоган предупреди Русия и Украйна да спрат с атаките в Черно море
- 10:40 Тръмп нареди блокада на „санкционираните петролни танкери“ към Венецуела
- 10:33 Включиха отново шести блок на АЕЦ "Козлодуй" в електроенергийната система
- 10:26 24-метрова реплика на Статуята на свободата беше съборена от силни ветрове в Бразилия
- 10:21 40 скрити камери поставил в тоалетните директорът на 138-о училище в София