Колко се заблуждаваме, когато говорим за "неангажиращ секс"

Любопитно 20.07.2021 11:22 Снимка: ДНЕС+

Колко се заблуждаваме, когато говорим за "неангажиращ секс"

В съвременния свят все повече млади и не толкова млади хора приемат за нормално и откриват някакво странно очарование в поддържането на неангажиращи отношения. В подобни връзки чувствата се омаловажават или поне онези, които приличат на любов се изтласкват. Партньорите стават много внимателни и се стремят да демонстрират, че твърде малко ги е грижа за случващото се.

С голяма доза сигурност може да се твърди, че съвременните млади мъже и жени в двайсетте си години са имали поне една значима, разтърсваща емоциите и променяща живота им връзка, която обаче дори не е получавала дефиницията „връзка“. След приключването ѝ остават само спомените в съзнанието на преживелите я, на приятелите им, които са помагали в измъкването „от дупката“ след нея; други доказателства за връзката – няма.

Казано направо, хората винаги са правили секс и в това не просто няма нищо притеснително, срамно или нередно, а дори напротив – това е солта на живота. Има само едно голямо НО – сексът не винаги е бил безсмислен и разделящ, а е емоционално преживяване, което разтърсва.

Днес хората прекалено често и твърде много използват секса за физическо удоволствие. Печалбата от такава употреба винаги е илюзорна. Когато решим, че искаме да се почувстваме по-уверени в себе си, да усетим, че отново сме желани и силни, първото – вероятно инстинктивно – „лекарство“, което ни идва на ум да използваме е… сексът.

Понякога тактиката сработва, при това – временно. Но това е до онзи момент, когато другият – той или тя – си тръгнат от връзката (защото това е връзка и се заблуждавате, ако не я наречете така, дори и да е от типа секс за една нощ). В онзи момент на раздялата идва осъзнаването на простия факт, че се чувствате не по-добре, а много по-зле отпреди и това е, защото нея или него вече го няма.

Когато желаем и търсим любов, глупаво е да се примиряваме с неангажиращ секс. В такива ситуации се съгласяваме да бъдем алтернатива, опция, но таим и надеждата, че ще сме победители в крайна сметка. Преструвките в мнозина са толкова добре развити, че за околните изглежда все едно неангажиращият секс е „точно вашето амплоа“. Всъщност постъпваме нечестно и със себе си, и с партньора си.

За мъжете е по-лесно да поддържат илюзията за задоволство от „неангажиращи връзки“, крепящи се на любов. Жените обаче се налага да се свиват, да мълчат и да се опитват да заемат по-малко емоционално пространство. Заради неуважението, което проявяват към тялото си, започват да усещат, че замърсяват и душите си. А това е просто самоизтезание и нанасяне на емоционална вреда.

В крайна сметка нещата са далеч по-човешки. Всеки желае да има връзка и няма нищо по-нормално от това, да изкаже желанието си на глас. Да се прави секс е още по-нормално, стига мотивацията да е правилната, да почива на емоции, а не да се случва, защото се страхуваме да не бъдем наранени от раздялата.

Когато не се чувствате готови за любов, но искате преживяване „секс за една нощ“, направете го. Откриете ли свободата в този случаен секс, бъдете спокойни и уверени, че изборът, който сте направили е правилен. Най-малко, защото е правилно да се прави всичко, което ни носи щастие.

Но никога не превръщайте „неангажиращия секс“ в начин на живот, само защото някога това ви е донесло усещането за повече спокойствие и временно задоволство. Истинските връзки се градят на уважение, равнопоставеност и интимно споделяне. А това е ангажимент.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448