Колко е бърза най-бързата мравка на планетата?

Любопитно 29.09.2021 19:26 Снимка: ДНЕС+

Колко е бърза най-бързата мравка на планетата?

Когато заговорим за бързи животни, в съзнанието ни най-често изплуват образи на гепард, тигър, хрътка и други подобни.

Ако обаче измерваме скоростта в съотношение между разстоянието, което животното изминава, и дължината на неговото тяло, то мравките са едни от безапелационните шампиони.

Наскоро ScienceAlert съобщи, че немски учени са успели да намерят най-бързата сред бързите мравки, която, подтикната от екстремния си хабитат, е развила механизми за свръх бързо предвижване.

Това е сахарската сребриста мравка, известна още като катаглифис бомбисина, която може да се предвижва с невероятната скорост от 855 милиметра в секунда.

Само за секунда това насекомо изминава разстояние, равно на 108 пъти дължината на тялото му.

Максималната скорост на гепардите например, които се считат за най-бързите бозайници, е равна на едва 16 пъти дължината на тялото на животното в секунда.

Скоростта на Юсейн Болт е едва 6.2 дължини в секунда, а скоростта, с която би се движил, ако бягаше с пропорцията на сахарската мравка, щеше да е равна на 800км/ч.

Интересното за въпросното насекомо обаче е, че може да се движи с подобна бързина, само ако се намира в гореща среда.

Тъй като животното обитава предимно Сахара, където температурите на слънце могат да надвишат 50 градуса по Целзий, скоростта му се е развила като своеобразен еволюционен механизъм за адаптация срещу неблагоприятните условия.

В лабораторни тестове при температура от около 10 градуса по Целзий мравката се движи до пет пъти по-бавно.

Това е така, защото високата температура предизвиква отделянето на специални протеини, които правят движенията на мравката изключително бързи./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини