Микрофотография, която ще ви даде нов поглед към света на мравките

Любопитно 23.10.2022 17:36 Снимка: ДНЕС+

Микрофотография, която ще ви даде нов поглед към света на мравките

Фотографското състезание Nikon Small World Photomicrography е интересно не само за любителите фотографи и онези, които се интересуват от природата (защото голяма част от снимките са на растителни и животински видове).

То е изключително любопитно и заради факта, че ни показва колко малко познаваме планетата, на която живеем, и нейните обитатели.

Преди седмица бяха избрани победители в конкурса на Nikon за макрофотография. Първото място получи Григорий Тимин от Университета в Женева за детайлно изображение на предно краче на ембрион от вида мадагаскарски гекон.

Друга снимка обаче накара потребителите на социалните медии по цял свят да изпаднат в изумление от това, което виждат. "Лице на мравка" на Еугениус Кавалиаускас получи поощрителна награда.

И наистина - това е просто макрофотграфия на предната част на главата на мравка. Много хора обаче видяха чудовище от филм на ужасите в нея. От IFL Science ни обясняват, че това, което напомня чудовищни червени очи, е всъщност мястото, където антенките на мравката се съединяват с главата. Истинските й очи са по-назад.

Много хора побързаха да се пошегуват със снимката и поискаха "филм на ужасите с насекоми", заявиха, че сме обградени от милиони такива създания или пък напомниха, че мравките трябва да изглеждат като от долния кадър./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027