Кои са най-мръсните зони в интериора на колите?

Любопитно 08.09.2021 19:50 Снимка: ДНЕС+

Кои са най-мръсните зони в интериора на колите?

Често когато говорим за това колко мръсен е един предмет, използваме за сравнение тоалетните чинии. Свикнали сме да ги приемаме за обратното на чистота и липса на бактерии. Затова е съвсем естествено по презумпция да смятаме, че определени части от интериора на автомобила са много по-чисти от тоалетните чинии, нали така? Да, но не.

Това твърдение се доказва от наскоро проведено проучване в Щатите, което класира най-замърсените с бактерии части на автомобилния интериор. И всеки, който разбере резултатите му, ще гледа със съвсем други очи на колата си.

Проблемът се крие в това, че всички знаем, че тоалетната чиния е обичана от микробите, което означава, че редовно я почистваме със специализирани препарати, за да ги премахнем.

От друга страна, вътрешността на колата често е възприемана като много по-чисто място и, следователно, цялостното й почистване се случва много по-рядко. Американското изследване има точно това предвид и класира най-замърсените зони в купето, както и кои видове автомобили и кои типове шофьори са най-проблемни по този показател.

Копчето на радиото

Съвсем естествено, най-замърсени са зоните, които се пипат най-често, а копчето за усилване на звука на радиото е едно от най-опипваните. Освен това, въртящият се контролер често е направен от гумирана повърхност за по-лесно въртене, която пък задържа повече микроби и е по-трудна за качествено почистване.

Коланът

При всяко влизане и излизане на колата пипаме... обезопасителния колан. Нека само се замислим, ако днес влезем пет пъти в автомобила си, това означава, че сме пипнали колана 10 пъти.

Бутоните за прозорците

Често използвани в ежедневието са и бутоните за сваляне и вдигане на електрическите прозорци. Всеки път, когато трябва да изтеглим билетче за някой паркинг или просто видим познат на тротоара и искаме да го поздравим, пипаме бутона поне два пъти.

Следват воланът, бутоните на волана, тапицерията на седалките, поставките за чаши и най-накрая таблото. Интересното е, че в топ позициите не присъства лостът за отваряне на вратата.

Мухулът

Проучването отделя сериозно внимание и на него. Зоните, които са най-засегнати, почти досущ копират горния списък с местата, обитавани от най-много бактерии... макар че бутонът за увеличаване на звука е чак на четвърто място... а първото се окупира от колана, който все пак е текстилен, а в долната си част е прикрепен към пода на колата, което го прави по-лесно достъпен за влагата...

Вановете и семейните хора

Проучването навлиза в още по-голяма дълбочина, откривайки, че най-обичани от бактериите са интериорите на вановете, следвани от SUV-тата и леките коли. Става ясен и фактът, че автомобилите на семейни хора са по-мръсни от другите. Същото важи и за колите, собственост на жени, както и на тези, които са обитавани от деца.

Интересен е и казусът с автомобилите за споделено пътуване, които според експертите са около три пъти по-мръсни автомобилите под наем, които пък са осем път по-мръсни от такситата. Интересното е, че изследването не ни дава информация колко по-мръсни са такситата от личните автомобили, но схванахме идеята.

Специалистите все пак казват, че автомобил, в който влизат хора, е невъзможно да бъде стерилно чист. Колкото и добре да се почисти интериорът, трябва да знаем, че винаги ще има микроби и спори на мухъл вътре, колкото и минимални да са количествата им./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448