Любопитно 25.11.2022 17:39 Снимка: ДНЕС+
Кои са храните, които вредят на сърцето?
Поддържането на здравословна диета е трудно, но има храни, които могат да ни помогнат да поддържаме сърцето си здраво без да се лишаваме от вкусните изкушения. Кардиологът д-р Хармъни Рейнолдс споделя своите съвети за подходящи алтернативи на някои от най-вредните за сърцето ни храни.
Рейнолдс казва пред Insider, че като лекар ѝ е трудно да дава съвети за хранене, тъй като хранителните изследвания често не дават ясни отговори за това как храната може да повлияе на здравето.
„Нуждаем се от много по-правилно провеждана наука за храненето. Много от съветите, които правим, се основават на ограничени доказателства, което оставя пациентите с впечатлението, че често променяме мнението си“, казва още тя.
Кардиологът допълва, че въз основа на наличните доказателства тя избира да избягва определени храни и използва техни алтернативи, за да се наслаждава на по-здравословна храна.
Маргаринът и кокосовото масло са свързани с влошаване на здравето на сърцето
Рейнолдс казва, че трябва да се избягва консумацията на маргарин и растително масло, тъй като според проучвания употребата им е свързана с по-висока смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания , въпреки че не е ясно защо, тъй като те не изглежда да повишават рисковите фактори като холестерола например.
Кокосовото масло също не е препоръчително, защото се състои от наситени мазнини, които са свързани с рискове за здравето на сърцето. Кравето масло може дори да бъде по-добра алтернатива, когато се използва умерено, казва още кардиологът. Но зехтинът е най-здравословният избор, според изследванията, предаде Вести.бг.
„Хората трябва да готвят с него и използването на други видове мазнини да е възможно най-ограничено", казва д-р Рейнолдс.
Картофеният чипс е труден за консумация в умерени количества
Рейнолдс казва, че не яде картофен чипс и не го държи вкъщи, защото е твърде лесно да изяде цялата опаковка.
Тя допълва, че пуканките могат да бъдат по-здравословна алтернатива, а пресните зеленчуци са най-подходящи, ако жадувате за хрупкава храна.
Обширни доказателства сочат, че обработеното месо е свързано с по-висок риск от сериозни заболявания като рак и сърдечни болести , и това са убедителни причини да го ограничите в менюто си, според д-р Рейнолдс. Беконът обаче е и храна, на която тя се наслаждава и яде няколко пъти в годината на специални поводи.
„Мисля, че помага на хората да знаят, че тези, които дават съвети, също са хора. Пациентите не могат да бъдат перфектни в спазването на диета“, казва още тя.
Специалистите съветват да заменим шоколадовите десерти с черен шоколад
Рейнолдс казва, че последната група храни, от които се опитва да избягва, са обработените десерти като пакетирани бисквитки и понички, тъй като те са с високо съдържание на захар и нездравословни мазнини, които са свързани с рискове за здравето като диабет и сърдечни заболявания.
Плодове, кисело мляко, черен шоколад и ядки могат да бъдат по-здравословни варианти на бисквитките.
Но отново, умереността и самосъзнанието са ключови за наслаждаването на храната, като същевременно минимизират потенциалните рискове за здравето.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 11:00 Служител на Елисейския дворец е арестуван за кражба на сребърни съдове и порцелан
- 10:52 Антон Кутев: Радев няма нито общо с движението "3 март"
- 10:45 Свалената от ефир Цънцарова потвърди, че вече няма да води сутрешния блок
- 10:39 Георги Марков: Какво ще стане ако всички от Домовата книга за служебни премиери откажат на Радев!?
- 10:32 Радев : Движение "Трети март“ и движението за президентска република нямат нищо общо с мен!
- 10:28 Църквата чества Света мъченица Анастасия
- 10:21 Нешка Робева се сбогува с Боян Радев: И щяхме да се смеем, да бъбрим, да се потопим в спомените
- 10:20 Рюте се размечта: Младите в Европа ще се вдигнат на оръжие, ако Русия ни атакува