
Любопитно 25.11.2022 17:39 Снимка: ДНЕС+
Кои са храните, които вредят на сърцето?
Поддържането на здравословна диета е трудно, но има храни, които могат да ни помогнат да поддържаме сърцето си здраво без да се лишаваме от вкусните изкушения. Кардиологът д-р Хармъни Рейнолдс споделя своите съвети за подходящи алтернативи на някои от най-вредните за сърцето ни храни.
Рейнолдс казва пред Insider, че като лекар ѝ е трудно да дава съвети за хранене, тъй като хранителните изследвания често не дават ясни отговори за това как храната може да повлияе на здравето.
„Нуждаем се от много по-правилно провеждана наука за храненето. Много от съветите, които правим, се основават на ограничени доказателства, което оставя пациентите с впечатлението, че често променяме мнението си“, казва още тя.
Кардиологът допълва, че въз основа на наличните доказателства тя избира да избягва определени храни и използва техни алтернативи, за да се наслаждава на по-здравословна храна.
Маргаринът и кокосовото масло са свързани с влошаване на здравето на сърцето
Рейнолдс казва, че трябва да се избягва консумацията на маргарин и растително масло, тъй като според проучвания употребата им е свързана с по-висока смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания , въпреки че не е ясно защо, тъй като те не изглежда да повишават рисковите фактори като холестерола например.
Кокосовото масло също не е препоръчително, защото се състои от наситени мазнини, които са свързани с рискове за здравето на сърцето. Кравето масло може дори да бъде по-добра алтернатива, когато се използва умерено, казва още кардиологът. Но зехтинът е най-здравословният избор, според изследванията, предаде Вести.бг.
„Хората трябва да готвят с него и използването на други видове мазнини да е възможно най-ограничено", казва д-р Рейнолдс.
Картофеният чипс е труден за консумация в умерени количества
Рейнолдс казва, че не яде картофен чипс и не го държи вкъщи, защото е твърде лесно да изяде цялата опаковка.
Тя допълва, че пуканките могат да бъдат по-здравословна алтернатива, а пресните зеленчуци са най-подходящи, ако жадувате за хрупкава храна.
Обширни доказателства сочат, че обработеното месо е свързано с по-висок риск от сериозни заболявания като рак и сърдечни болести , и това са убедителни причини да го ограничите в менюто си, според д-р Рейнолдс. Беконът обаче е и храна, на която тя се наслаждава и яде няколко пъти в годината на специални поводи.
„Мисля, че помага на хората да знаят, че тези, които дават съвети, също са хора. Пациентите не могат да бъдат перфектни в спазването на диета“, казва още тя.
Специалистите съветват да заменим шоколадовите десерти с черен шоколад
Рейнолдс казва, че последната група храни, от които се опитва да избягва, са обработените десерти като пакетирани бисквитки и понички, тъй като те са с високо съдържание на захар и нездравословни мазнини, които са свързани с рискове за здравето като диабет и сърдечни заболявания.
Плодове, кисело мляко, черен шоколад и ядки могат да бъдат по-здравословни варианти на бисквитките.
Но отново, умереността и самосъзнанието са ключови за наслаждаването на храната, като същевременно минимизират потенциалните рискове за здравето.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09628 |
![]() |
1 | 2.2729 |
![]() |
10 | 3.86215 |
![]() |
100 | 4.18394 |
![]() |
1 | 1.66383 |
Последни новини
- 20:55 Хороскоп за петък, 4 юли 2025 г.
- 20:51 Мъж рани четирима души с брадва във високоскоростен влак в Германия
- 20:50 Бивш кмет на Луганск бе убит от атентаторка-камикадзе, съобщиха местните руски власти
- 20:49 България замесена в глобална схема за ДДС измами с ултраскъпи коли, щетите надхвърлят 100 млн. евро
- 20:47 Няколко души са намушкани с нож в близост до търговски център в Тампере, Финландия
- 20:44 Има загинал след инцидент във военния завод „Арсенал“ в Казанлък
- 19:36 Маги Халваджиян е новият продуцент на шести сезон на "Под прикритие"
- 19:30 Мъртва котка и валс с Путин: Как бившият външен министър на Австрия намери нов дом в Русия