Любопитно 25.11.2022 17:39 Снимка: ДНЕС+
Кои са храните, които вредят на сърцето?
Поддържането на здравословна диета е трудно, но има храни, които могат да ни помогнат да поддържаме сърцето си здраво без да се лишаваме от вкусните изкушения. Кардиологът д-р Хармъни Рейнолдс споделя своите съвети за подходящи алтернативи на някои от най-вредните за сърцето ни храни.
Рейнолдс казва пред Insider, че като лекар ѝ е трудно да дава съвети за хранене, тъй като хранителните изследвания често не дават ясни отговори за това как храната може да повлияе на здравето.
„Нуждаем се от много по-правилно провеждана наука за храненето. Много от съветите, които правим, се основават на ограничени доказателства, което оставя пациентите с впечатлението, че често променяме мнението си“, казва още тя.
Кардиологът допълва, че въз основа на наличните доказателства тя избира да избягва определени храни и използва техни алтернативи, за да се наслаждава на по-здравословна храна.
Маргаринът и кокосовото масло са свързани с влошаване на здравето на сърцето
Рейнолдс казва, че трябва да се избягва консумацията на маргарин и растително масло, тъй като според проучвания употребата им е свързана с по-висока смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания , въпреки че не е ясно защо, тъй като те не изглежда да повишават рисковите фактори като холестерола например.
Кокосовото масло също не е препоръчително, защото се състои от наситени мазнини, които са свързани с рискове за здравето на сърцето. Кравето масло може дори да бъде по-добра алтернатива, когато се използва умерено, казва още кардиологът. Но зехтинът е най-здравословният избор, според изследванията, предаде Вести.бг.
„Хората трябва да готвят с него и използването на други видове мазнини да е възможно най-ограничено", казва д-р Рейнолдс.
Картофеният чипс е труден за консумация в умерени количества
Рейнолдс казва, че не яде картофен чипс и не го държи вкъщи, защото е твърде лесно да изяде цялата опаковка.
Тя допълва, че пуканките могат да бъдат по-здравословна алтернатива, а пресните зеленчуци са най-подходящи, ако жадувате за хрупкава храна.
Обширни доказателства сочат, че обработеното месо е свързано с по-висок риск от сериозни заболявания като рак и сърдечни болести , и това са убедителни причини да го ограничите в менюто си, според д-р Рейнолдс. Беконът обаче е и храна, на която тя се наслаждава и яде няколко пъти в годината на специални поводи.
„Мисля, че помага на хората да знаят, че тези, които дават съвети, също са хора. Пациентите не могат да бъдат перфектни в спазването на диета“, казва още тя.
Специалистите съветват да заменим шоколадовите десерти с черен шоколад
Рейнолдс казва, че последната група храни, от които се опитва да избягва, са обработените десерти като пакетирани бисквитки и понички, тъй като те са с високо съдържание на захар и нездравословни мазнини, които са свързани с рискове за здравето като диабет и сърдечни заболявания.
Плодове, кисело мляко, черен шоколад и ядки могат да бъдат по-здравословни варианти на бисквитките.
Но отново, умереността и самосъзнанието са ключови за наслаждаването на храната, като същевременно минимизират потенциалните рискове за здравето.
Още по темата
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 21:26 Кирил Петков пазарува с кола на НСО барабар с цялата фамилия (ВИДЕО)
- 21:12 Хороскоп за неделя, 24 ноември 2024 г.
- 19:42 Бивш командир от "Азов": Остава един руски удар до пълното потъване на Украйна в мрак
- 19:33 Коя е жената, създала дубайския шоколад, по който светът полудя
- 19:24 На новото бойно поле на онлайн гигантите Китай води с много
- 19:20 "Резидент": Дезертьорството във ВСУ се разраства, най-малко 100 000 са избягали от бойните части
- 19:15 Остров Тигрес - зловещият град-призрак, попаднал в капана на времето (ВИДЕО)
- 19:09 Ердоган приветства "смелото" решение на МНС да издаде заповеди за арест на Нетаняху и Галант