
Любопитно 28.12.2020 18:15 Снимка: ДНЕС+
Картофи за 400 евро, матча за 200, мляко и още от най-скъпите продукти в света
Има продукти от рода на трюфел и хайвер, например, за които всички знаем, че не са евтини. Открихме куп техни конкуренти, за които ценители дават луди пари, но и затова си има причини.
Ето някои от тези така скъпи и редки видове:
Мляко от Наказава
Един литър мляко от крави, отглеждани в японското село Наказава, струва около 50 евро. Те се доят веднъж в седмицата, но само привечер, когато са в пълен покой и отделят повече мелатонин. Най-вече заради високото съдържание на хормона, който действа успокоително, цената на този продукт е такава.
Стриди Coffin Bay
Това са най-скъпите представители на този вид ракообразни и има защо. Отглеждат се само в австралийската ферма Coffin Bay и зреят в продължение на седем години, преди да стигнат до масата. Чакането си струва, защото са с гигантски размери, често тежат над килограм и вкусът им е уникален. Имат твърдо и сочно месо. Излизат към 60 евро.
Вагю
Няма друго такова говеждо месо! С толкова богат вкус и изключително гладка текстура. Вагю на японски означава крава и се отнася за няколко породи говеда. Месото от тези, които се отглеждат в Кобе обаче, излиза най-солено, но пък и е най-вкусно и крехко. Килограмът е над 150 евро, а поръчаме ли си го в ресторант, цената на един стек скача в пъти.
В зависимост от това къде се отглеждат кравите се използват и различни техники. Говори се, че ги масажират, а от време на време им дават по малко саке или бира. Сигурно и те не са от най-евтините.
Матча
За този зелен чай от Япония вече сме чували, но нямахме и представа, че един килограм от него стига до 200 евро. Намира се и къде-къде по-евтино, стига да е на прах, от онзи, който се използва като оцветител в сладкарството. Колкото по-зелена е матчата, толкова по-ароматна е и скъпа, съответно.
Картофи Бонот
Или най-скъпият сорт картофи в света, които се произвеждат само на френския остров Ноармутие в Атлантическия океан. Един килограм излиза към 400 евро.
Събират се с ръце и представляват едва 100 от всичките 10 000 тона реколта на острова.
Растат в песъчлива почва, пропита с вода от океан. Не бива да се белят, за да се запази ароматът им, а вкусът им е лимонов, леко солен и с нотка на орехи./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.10395 |
![]() |
1 | 2.24498 |
![]() |
10 | 3.84227 |
![]() |
100 | 4.04731 |
![]() |
1 | 1.69292 |
Последни новини
- 14:05 Фалшиви имейли от името на МВР и Европол искат 8500 евро глоба
- 14:02 Зловещо разкритие: Бритни Спиърс наблюдавала синовете си с нож в ръка, докато спят
- 13:57 ПП-ДБ: Правителството да иска вот на доверие или да се преформатира с нови лица
- 13:54 Рюте уверява: Ако руснаците направят нещо умишлено срещу НАТО, можем да реагираме
- 13:46 Евгени Михайлов къв ПП-ДБ: Драги, вие платихте рекламната кампания на ДПС
- 13:40 Пеевски поздрави шампиона Карлос Насар за гордостта и самочувствието, които носи на България
- 13:37 "Нарани ме... сега ще видиш какво ще се случи“
- 13:30 Икономистът Караиванов: Политиците, които са "за" извънреден вот, искат и повече разходи в бюджета