
Любопитно 09.05.2021 18:03 Снимка: ДНЕС+
Каперсите: защо са полезни
Каперсите не са нито плодове, нито зеленчуци. Те са зелените, неузрели цветни пъпки на храста Capparis Spinosa. За негова родина се спряга Средиземноморието, но се среща и по други географски ширини, особено в Азия, стига климатът там да е полусух или сух.
Каперсите не се богати на хранителни вещества, но съдържат солидни дози витамин К, мед, желязо и магнезий. Подобно на повечето плодове, те са отлични антиоксиданти.
След като се откъснат от храста, неузрелите пъпки се изсушават на слънце и се мариноват с оцет, вино или сол. Вкусът им е близък до този на лимона и на зелените маслини, затова и в кулинарията често се използват като техни заместители. Мнозина ги предпочитат и вместо киселите краставички.
Вървят чудесно с риби, морски дарове и агнешко, както и с всякакви други продукти, особено с по-мазните, защото им придават неповторим и свеж вкус. Но понеже са богати и на натрий, е добре да не прекаляваме със солта, когато овкусяваме ястията с тяхно участие.
За да не губим от полезните им качества и характерния им вкус, каперсите се добавят в края на готвенето, съветват от Delish./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.08289 |
![]() |
1 | 2.25378 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.05968 |
![]() |
1 | 1.67208 |
Последни новини
- 16:03 Самоличността на Банкси може да бъде разкрита заради новата му творба на сградата на съда в Лондон
- 15:54 Володин: Франция е уморена от позора на Макрон
- 15:46 Краят на една илюзия: как правителството на Байру извади наяве провала на макронизма
- 15:39 Говорител на ЕК: Не знаем нищо за посещение на европейски лидери във Вашингтон
- 15:31 Наследниците на Мърдок постигнаха извънсъдебно споразумение помежду си по контрола на империята му
- 15:23 Тръмп иска да прекрати финансирането на програмите за сигурност за Източна Европа
- 15:16 Лечители, Феномени и Завоеватели превзеха териториите на "Игри на волята"
- 15:11 БФС официално обяви раздяла с Илиан Илиев по взаимно съгласие