Денят на палачинките: Историята им от праисторическите дни до днес

Любопитно 04.03.2025 13:08 Снимка: ДНЕС+

Денят на палачинките: Историята им от праисторическите дни до днес

Палачинките са един от най-старите и обичани кулинарни шедьоври в света. Те имат дълга и пъстра история, която се простира през различни епохи и континенти.

Смята се, че първите им версии са се появили още в праисторическите времена, когато хората смесвали смлени зърна с вода и изпичали получената каша върху нагорещени камъни. По-късно, с развитието на кулинарните техники, тези ранни варианти започнали да приличат все повече на съвременните палачинки.

Древните гърци и римляни също имали своя версия на палачинките. Гърците приготвяли тънки пити от пшенично брашно, мед и зехтин, които често подправяли с подправки като канела и шафран. Римляните, от своя страна, ги наричали alita dolcia и ги правели с мляко, яйца и брашно, след което ги сервирали с мед. По време на Средновековието палачинките започнали да се приготвят в различни части на Европа, като постепенно се обогатявали с нови съставки. С появата на захарта и подправките, донесени от Близкия изток, те придобили още по-фин вкус и се превърнали в истински деликатес.

Една от най-известните легенди, свързани с палачинките, идва от Франция. Според преданието през 1895 година един млад чирак готвач на име Анри Шарбентие случайно създал прочутите палачинки "Сюзет", докато приготвял десерт за принца на Уелс, бъдещия крал Едуард VII. Той залял палачинките с ликьор, но без да иска ги запалил, създавайки по този начин уникалния фламбиран ефект. Принцът бил очарован от вкуса и в знак на уважение към дамата, която го придружавала, поискал ястието да бъде кръстено на нея.

В различни части на света палачинките се приготвят по разнообразни начини. В Русия се правят традиционните "блини", които са по-дебели и се сервират с риба, сметана или хайвер. В Америка са популярни пухкавите палачинки, поднесени с кленов сироп и масло. В Азия също има интересни варианти, като китайските солени палачинки със зелен лук или японските окономияки, пише Dir.bg.

Освен че са универсална храна, палачинките имат и специално място в кулинарния календар. Във Франция и Великобритания например се отбелязва Денят на палачинките - Shrove Tuesday, който е свързан с традицията да се консумират мазнини храни преди началото на Великите пости. В този ден домакинствата се събират, за да приготвят и споделят палачинки, като дори се организират състезания по обръщането им във въздуха.

С течение на времето палачинките не само запазват популярността си, но и се развиват в безброй варианти. Днес могат да бъдат сладки или солени, с различни пълнежи и сосове, а съвременните кулинари не спират да експериментират с нови съставки и техники. Въпреки всички вариации, една истина остава неизменна - палачинките са една от най-обичаните храни, която може да се приготви бързо, лесно и с безкрайни възможности за експерименти.

И тъй, днес е Денят на палачинките...

CHF CHF 1 2.082
GBP GBP 1 2.3676
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.1444
USD USD 1 1.87862