Какво да правим при болки в кръста?

Любопитно 03.11.2022 15:43 Снимка: ДНЕС+

Какво да правим при болки в кръста?

Колкото и затрудняващи ежедневните дейности да са болките в кръста, е възможно да бъдат излекувани. Това е локализирана болка в долната част на гръбначния стълб, която може да започне внезапно и рязко (след лошо движение или пренапрежение) или постепенно.

Най-засегнати обикновено са тези, които са изложени на високо физическо натоварване, но също така е често срещано при заседнали хора.

За щастие има мерки, които могат да ни помогнат да успокоим симптомите и да предотвратим това да се случва, пише Вести.бг.

Физическата активност помага

Когато се сблъскаме с болки в кръста, това, което е най-малко желано, е да правим физически упражнения поради болката, която изпитваме. Но дори и да не искаме да се движим, от съществено значение е да избягваме пълната почивка и да се опитаме постепенно да се върнем към физическата активност.

Упражненията помагат за укрепване на мускулите на гърба. Могат да ни помогнат както да намалим настоящите болки, така и да предотвратим повторната им поява.

Наднорменото тегло е една от причините за болките в кръста

Важно е хората с наднормено тегло или затлъстяване да търсят начини за отслабване, ако искат да избегнат болките в кръста.

В много случаи тялото не е готово да издържи повече тежест и могат да възникнат ставни и мускулни проблеми. В други случаи имунните нарушения, свързани със затлъстяването, могат да причинят и засилят локалното възпаление.

Прекомерният стрес води до мускулни болки

Съществува връзка между стреса и болките в кръста. Високият процент от случаите на мускулни болки се дължат на непрекъснатия стрес, на който са подложени хиляди хора. Това емоционално състояние има физически последици и може да бъде една от причините за продължително напрежение в долната част на гърба.

За да контролирате стреса, в допълнение към поддържането на добри навици в начина на живот, е необходимо да прилагате различни техники за релаксация, като дълбоко дишане и медитация.

Не вдигайте тежки предмети

Най-малкото, което трябва да се направи при признаци на болка, е да не се подлага тялото на пренапрежение с тежки предмети.

В случай, че ви се наложи да преместите нещо, по-добре потърсете чужда помощ.

Избягвайте да носите токчета

Жените, които носят токчета над 5 сантиметра, имат по-висок риск от болки в кръста, в сравнение с тези, които носят равни обувки.

За да лекувате болки в кръста, избягвайте носенето тези високи обувки и ежедневно давайте предимство на маратонките. Тази проста мярка ще ви помогне много.

Помислете за закупуване на ортопедичен матрак

Хората с болки в кръста биха могли да помислят върху закупуването на ортопедичен матрак, който да им помогне да отпуснат мускулите си и да поддържат гръбначния стълб изправен. Това ще им помогне да се справят с болките в кръста и да спят добре, което е от съществено значение за грижата за доброто здраве.

Наблегнете на правилното хранене

Храненето играе важна роля за предотвратяването на това състояние. От съществено значение е да поддържате диета, която включва в умерени количества храни с противовъзпалителни свойства. В същото време елиминирайте ултрапреработените храни, намалете консумацията на сол и захар и увеличете приема на пресни храни, богати на витамини, здравословни мазнини, минерали и други основни хранителни вещества.

И накрая, имайте предвид, че ако болката е повтаряща се, трябва да отидете на физиотерапевт, за да се лекува правилно. Ако болките в кръста продължават повече от 6 или 7 седмици и са придружени от тревожни симптоми, не се колебайте да посетите Вашия лекар.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482